Високите нива на мастната киселина DHA - докозахексаенова киселина, от семейството на омега-3, се свързват с по-малко възпаление на белите дробове и по-нисък риск от развитие на интерстициална белодробна болест, което е едно от усложненията, които се наблюдават при редица пневмонии, инфекциозни заболявания и дори COVID-19.
Данните, публикувани в American Journal of Epidemiology, показват, че по-високите нива на DHA са свързани с по-нисък риск от летален изход от интерстициална белодробна болест и по-малко наличие на интерстициални белодробни аномалии при образно изследване с компютърна томография.
Интерстициалните белодробни болести обхващат широк спектър от изменения, повечето от които причиняват прогресивни нарушения във функциите на белите дробове.
Тези нарушения засягат дихателните функции и нивата на кислород в кръвта.
Потенциалните ползи от по-високите нива на DHA са свързани с противовъзпалителните свойства на омега-3 мастните киселини.
Ползите от омега-3 се дължат на осъществяването на по-бавен възпалителен отговор и по-ускорено справяне с възпалението, пояснява авторът на изследването д-р Уилям Харис от Университета на Южна Дакота.
Ниското ниво на DHA е свързано с повишен риск от усложнения, хоспитализация и летален изход от интерстициално белодробно забобяване.
Това изследване предполага, че наличието на по-високи нива на циркулиращи омега-3 мастни киселини предлага значителна защита за белия дроб, което е особено важно за профилактиката и процесите на възстановяване след множество заболявания, засягащи белия дроб.
Проучването е проведено с данни, събрани от 10 000 участници, в рамките на 12 години.
Провеждат се и нови изследвания, които ще се осъществят с участието на Харвардския университет, Сърдечносъдовия институт в Росарио, Аржентина и Частния университет за приложни науки в Йордания, за да се установи дали приемът на добавки с високи дози омега-3 помага за намаляване на възпалението, свързано с бактериални и вирусни пневмонии.
DHA е част от групата на омега-3 мастните киселини.
Организмът ни може да синтезира сам DHA от алфа-линоленова киселина, която е основно хранително вещество.
Тази киселина се намира в растителни храни като ленено семе, чиа и орехи.
По този начин, от алфа-линоленова киселина в организма се синтезират DHA и EPA - ейкозапентаенова киселина, която се съдържа и в по-мазните риби.
При всеки човек синтезирането на тези есенциални мастни киселини се осъществява по различен начин и при някои хора може да настъпи по-лесно дефицит.
Поради тази причина е препоръчително да се приемат по-високи количества омега-3, особено за насърчаване на възстановителните процеси на белия дроб.
Оптималното възстановяване на белодробните функции е свързано с насищане на кръвта с кислород и нормализиране на дихателната функция.
Източници:
https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/omega-3-dha-reduce-inflamacion-pulmonar_6975
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32803215/