Високите дози омега-3 отлагат проявата на множествена склероза, увеличават периодите без рецидив и намаляват тежестта на симптомите, са заключенията от ново изследване.


И досега се знаеше, че има връзка между консумацията на омега-3 мастни киселини и подобреното качеството на живот сред пациентите с множествена склероза, но не бяха известни механизмите на тази връзка. Някои проучвания също така насочваха към това, че при хранителни режими, богати на омега-3, множествената склероза е по-слабо проявена, както и че те имат своите полезни противовъзпалителни свойства върху неврологичното здраве.


Множествената склероза е хронично състояние на имунната система, при което тя атакува собствените неврони – по-конкретно, тяхната миелинова обвивка, което възпрепяства предаването на сигнали между нервните клетки. Симптомите на множествена склероза включват зрителни проблеми, треперене и психо-емоционални промени. Смята се, че една от причините за възникването на заболяването е в резултат на възпалителен отговор.


В новото изследване учените откриват, че липидното съединение DHEA , получено от докозахексаенова киселина (DHA), съдържаща се в рибеното масло, може да потисне отговора на имунните Т-клетъчни и по този начин да намали възпалението, свързано с множесвената склероза.


Доказано е, че при определени концентрации DHEA има имунорегулиращи свойства и тогава може да потисне производството на цитокина моноцитен хемотаксичен протеин-1 (MCP-1), играещ основна роля при хронични възпаления заради автоимунно заболяване, включително и множествена склероза. 


В началото на изследването си учените отбелязват, че във високи дози DHEA намалява възпалителните маркери и процента на патогенните Т клетки.


След това откриват, че при прогресия на множествената склероза нивата на DHEA се променят в гръбначния мозък и далака, но не и в мозъка. По-специално, най-високата концетрация на DHEA е при ремисия, което според учените показва, че тази съставка може да намали възпалението, свързано със заболяването.


На следващ етап те регистрират, че при прием на многократно повишена доза DHEA на ден се забавя началото на заболяването, рецидивите и се намалява тежестта на симптомите на множествена склероза. Учените предполагат, че съставката влияе върху имунния отговор извън мозъка при засягане от болестта. 


Според тях DHEA може да намали тежестта на множествена склероза и препоръчват изграждането на хранителни режими, богати на докозахексаенова киселина. Омега-3 мастните киселини се намират в мазните риби като сьомга, скумрия, риба тон, херинга и сардини. 


Предстои потвърждаването на резултатите при хора и безопасността от приема на повишени дози върху човешкото здраве в дългосрочен план. 

 

Изследването е представено в Journal of Biological Chemistry.

 

Референции:
https://www.jbc.org/article/S0021-9258(23)00018-2/fulltext