Приемът на омега-3 мастни киселини се счита за изключително полезен за здравето ни. Изследователи от Университета в Айова, САЩ, обаче подлагат под въпрос това твърдение, изследвайки по-конкретно въздействието на омега-3 мастни киселини върху когнитивното развитие
 
По-рано това лято друго изследване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, предизвика смут, след като обяви, че има връзка между приемът на омега-3 мастни киселини и повишения риск от рак на простатата
 
И въпреки, че много от учените не вземат насериозно тези резултати, те повдигат редица дискусии относно влиянието на омега-3 мастни киселини върху здравето ни.
 
За целите на проучването, експертите от Айова изследват кръвта на 2157 жени, на възраст между 65 и 80 години, измервайки нивата на омега-3 мастни киселини. След това участничките получават тестове, с помощта на които учените да оценят когнитивните им способности.
 
След като анализират резултатите, експертите не установяват различие в когнитивните способности при участничките, които имат различни нива на омега-3 мастни киселини в кръвта.  
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според д-р Николас Скармес, който е доцент по неврология в Колумбийския университет, тези данни сочат, че ползите на есенциалните мастни киселини за здравето не са такива, каквито им се приписват. Това означава, че няма причина те да бъдат предписвани за третиране или превенция при когнитивни проблеми
 
Заедно с въпросите около ползите на омега-3 мастните киселини за мозъка, различни учени изказват съмнение и относно протективите им свойства при макулна дегенерация. Дори и някои кардиолози преосмислят ползите, които есенциалните омега-3 мастни киселини носят на сърдечносъдовото ни здраве. 
 
Освен това е важно да се вземат предвид и начините, по които се приемат те. Така например, много по-добър е вариантът да си ги набавяме от рибата, вместо от хранителни добавки, допълва още Скармес.
 
Проучването в публикувано в сп. Neurology.