Обещаващо откритие се оказва въздействието на добре познатите омега-3 мастни киселини върху 3D туморни формации. „Гладни“ за мастни киселини, туморните клетки при ацидоза си набавят ДХА (докозахексаенова киселина), но не могат да я съхраняват правилно, поради което буквално се отравят и съответно умират.


Така наречените „добри мастни киселини“ са от съществено значение за човешкото здраве не само за сърдечносъдовата система, мозъка и щитовидната жлеза, зрението и регулацията на възпалителните процеси, но оказва се и при лечението на онкологично болни пациенти.


Начинът, по който оказват въздействие тези мастни киселини, е предмет на голямо откритие от мултидисциплинарен екип от изследователи от университета в Лувен, които са изяснили биохимичния механизъм, който позволява на ДХА и други свързани мастни киселини да забавят развитието на тумори. Това е голям напредък, който наскоро беше публикуван в списание Cell Metabolism.През 2016 г. екипът на Оливие Ферон от университета в Лувен, открива, че туморните клетки в кисела микросреда (ацидоза) заместват глюкозата с липиди като енергиен източник, за да се размножават. В сътрудничество с Кирил Корбет, професор Ферон демонстрира през 2020 г., че същите тези клетки са най-агресивни и придобиват способността да напускат първичния тумор, за да генерират метастази.

 

Междувременно Yvan Larondelle, професор във Факултета по биоинженерство в Лувен, чийто екип разработва усъвършенствани диетични липидни източници, предлага проучване на поведението на тези клетки в присъствието на различни мастни киселини.


Установява се, че някои мастни киселини стимулират туморните клетки, докато други ги убиват - буквално ги отравят.


Отровата действа върху туморните клетки чрез феномен, наречен фероптоза, вид клетъчна смърт, свързан с пероксидацията на някои мастни киселини. Колкото по-голямо е количеството на ненаситените мастни киселини в клетката, толкова по-голям е рискът от тяхното окисление. Присъствието на голямо количество ДХА води до претоварване и съответно последва процес на окисление и клетъчна смърт.


Източници:
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210611110802.htm
Emeline Dierge, Elena Debock, Céline Guilbaud, Cyril Corbet, Eric Mignolet, Louise Mignard, Estelle Bastien, Chantal Dessy, Yvan Larondelle, Olivier Feron. Peroxidation of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids in the acidic tumor environment leads to ferroptosis-mediated anticancer effects. Cell Metabolism, 2021; DOI: 10.1016/j.cmet.2021.05.016