Ваксината, разработена от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca, защитава на 70% от развиването на симптоми на Ковид-19.

 

Това показват резултатите от мащабните ѝ клинични изпитания, цитирани от BBC.


 

Това е третата ваксина, чиито клинични проучвания висока степен на ефикасност.

 

По-рано през ноември стана ясно, че ваксините на фармацевтичните компании Pfizer и Moderna могат да осигурят съответно 90% и 95% защита срещу коронавируса.

 

Оксфордската ваксина е значително по-евтина и по-лесна за съхранение и доставка, отколкото другите две. Това може да ѝ даде значително предимство в надпреварата за разработване на ваксина срещу коронавируса.

 

По време на клиничните изпитания става ясно, че при усъвършенстване на дозата ефективността на ваксината може да се увеличи до 90%.

 

Няма хоспитализации или тежки случаи на Ковид-19 сред участниците, на които ваксината е била приложена. Не са установени и странични ефекти за периода на клиничното тестване.

 

Ваксината е разработена за около 10 месеца: процес, който обикновено отнема десетилетие и според нейния създател проф. Сара Гилбърт може да сложи „край на разрухата“, причинена от вируса.

 

Какво показва тестването?

 

В тестването на ваксината участват над 23 000 доброволци. Половината са във Великобритания, а останалите - в Бразилия.

 

Симптоми на Ковид-19 се проявяват при 30 от всички доброволци, които са получили две дози от ваксината. Същевременно 101 участници, които са получили фиктивна ваксинация, развиват заболяването.

 

Според създателите ѝ ваксината осигурява 70% защита.

 

Проучването показва още, че когато на доброволците се дават две пълни дози през интервал от един месец защитата е 62%.

 

При втория режим на дозиране доброволците получават първо половин доза, а поне месец след това: втора пълна доза. В този случай ефективността нараства до 90%.

 

Засега изследователите не могат да обяснят на какво се дължи тази разлика.

 

За да излезе на пазара, ваксината трябва да бъде одобрена от регулаторните органи, които ще оценят доколко е безопасна и ефективна. Този процес ще отнеме поне няколко седмици.

 

Как действа коронавирусната ваксина?

 

Ваксината е направена от отслабена версия на вируса на обикновена настинка при шимпанзета (известен още като аденовирус), който е модифициран така, че да не може да заразява хората.

 

След това учените добавят към аденовируса гени от коронавируса, за да подтикнат имунната система да произвежда антитела, които да разпознаят и предотвратят всяка бъдеща коронавирусна инфекция.

 

Фармацевтичната компания AstraZeneca има готовност да произведе 3 млрд. дози от ваксината и ще търси разрешение за спешна употреба от Световната здравна организация (СЗО).

 

Тя ще се продава на цена от около 3,5 евро, което е далеч по-малко от ваксините на Pfizer (около 17 евро) или Moderna (около 32,50 евро).