Молибденът е основен минерал, който играе важна роля в биологичните функции на организма.

 

Въпреки, че този минерал се предлага като фармацевтичен продукт в течна форма или капсула, храната е основеният източник за набавянето му.


 

Молибденът е често срещана съставка в бобовите растения, включително фасул, грах и леща, както и листни зеленчуци, зърнени храни, ядки и черен дроб.

 

Минералната или "твърдата " вода от чешмата също има известно съдържание на молибден.

 

Молибденът е необходим елемент за предотвратяване на растежа на раковите клетки.

 

В статия, публикувана в сп. Cancer Research през август 1980 г. е публикувано изследване, проведено в планина в северната част на Китай, относно канцерогенните агенти, отговорени за многобройните случаи на рак на хранопровода.

 

Данните от изследването показват, че недостигът на микроелементи, като молибден, в почвата, е възможна причина за високата честота на рак.

 

Молибденът помага на функцията на четири важни ензима в организма.

NEWS_MORE_BOX

 

Минералът изпълнява ролята на ко-фактор за сулфит оксидазата, която е необходима за метаболизма на съдържащите сяра аминокиселини, ксантин оксидазата, която допринася за антиоксидантния капацитет на кръвта, алдехид оксидазата, която се свързва с ксантин оксидазата в метаболизма на лекарствата, както и за намаляването на някои токсични вещества.

 

Необходимите количества молиблен зависят от възрастта, като за деца е прието количество от около 17 микрограма дневно, а за възрастните - 45 микрограма.

 

При бременност и кърмене се препоръчва набавяне на 50 микрограма.