Етикетите на болкоуспокояващи трябва да бъдат обновени, като се включи информация за опасностите, които крият медикаментите. 
 
Статистиката сочи, че 16 000 души всяка година стигат до летален изход, включително и поради предозирането с опоиди – такива, които са с удължено освобождаване, като оксикотин и метадон
 
Досегашното обозначение на етикетите индикира медикамент, който лекува умерена до силна болка. Лекарствата вече ще трябва да предупреждават пациента, че тяхната употреба е предназначена за болка, която е достатъчно силна, за да изисква ежедневно приемане на опоиди, и че за тази болка няма адекватно алтернативно лечение. 
 
Ще бъдат включени също така и предупреждения за опасност от абстинентен синдром при новородените, които са били изложени на медикаментите, докато са били в утробата на майките си. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
С тези мерки Агенцията по храните и лекарствата в САЩ смята, че ще може да ограничи фаталните случаи, вследствие на предозиране с тези медикаменти. От друга страна, ограничаване на масовата им употреба ще намали и броя на хората, които са се пристрастили или са развили зависимост към лекарствата.
 
От Агенцията също така ще изискат производителите да проведат и постмаркетингови проучвания, които да дадат допълнителна яснота.