Болката при атрит може да бъде намалена с помощта на оптична илюзия, която използва огледало, за да заблуди мозъка, според ново изследване.Обикновен трик създава илюзията, че артритните стави са заменени от здрави, като по този начин мозъкът „вярва”, че те не са толкова сковани и причиняват по-малко болка. Техниката би могла да помогне при облекчаването на артритна болка, без нужда от приемането на медикаменти.Изследователите от Университета в Калифорния в Сан Диего, извършват малко изследване, в рамките на което успяват да намалят артритната болка на осем пациенти.
Всички учасниците в изследването имат артрит на дясната ръка. При опита те я поставят върху маса, след което учените закриват видимостта на пациентите към нея, използвайки огледало.След това човек от екипа на изседователите застава зад пациента, като поставя лявата си ръка върху масата, така че отражението в огледалото да изглежда като дясната ръка на участника.

NEWS_MORE_BOX

 


Пациентът трябва да имитира движенията, извършвани от ръката на специалиста. По този начин в огледалото участникът вижда еластична и здрава ръка, изпълняваща движенията.Илюзията убеждава мозъка, че ръката принадлежи на конкретния участник и по този начин болката намалява, се пише в The Guardian.Милиони хора по цялата земя страдат от артрит. Те разчитат на лечение като физиотерапия, хранителни добавки и медикаменти за облекчаване на болката.