Заболяването COVID-19 засяга много различни органи и системи в човешкото тяло. Една от тях е зрителната сетивна система. Тази система е изключително важна за пълноценния живот на хората.

 

При една трета от тежките случаи на COVID-19 се наблюдават офталмологични нарушения.


 

До този извод са достигнали изследователи, които провеждат едноцентрово проучване на последователно явили се пациенти с COVID-19 в интензивното отделение в Мексико Сити през месеците май и юни 2020 година.

 

На всички тези пациенти е изследвано очното дъно посредством индиректна офталмоскопия и фундус камера, даващи възможност да се инспектират в детайли неговата морфология и да се установи наличието на патологични промени.

 

В проучването участват 117 пациенти на средна възрат около 54 години, от които 74 са мъже, а 43 - жени.

 

При 42 от всички включени се наблюдава един вид офталмологично нарушение, а други 10 от тях имат повече от едно изменение в структурата на очите.

 

Сред по-голямата част от участниците се наблюдава едностранно засягане на зрителния апарат, но при някои хора той е засегнат двустранно, тоест нарушението се проявява и в двете очи.

 

13 от пациентите имат папилит, което представлява вид възпаление на диска на зрителния нерв. 12 от тях имат меки ексудати - получаващи се вследствие на увреждания в слоя на нервните влакна на ретината в резултат на нарушения в кръвоснабдяването им (исхемия). При осем човека се наблюдава друга проява - едем в неврофибрилерния слой. Пет имат кръвоизливи в ретината, а други пет - изтъняване на макулата.

 

Четири от засегнатите пациенти имат промени във формата и калибъра на кръвоносните съдове на ретината, трима - възпаление на съдовете, изхранващи диска на зрителния нерв. Един от всичките 117 човека има тромбоза на ствола на централната ретинална вена, а друг има запушване на клон на същата вена.

 

Установено е, че различните странични фактори като демографски характеристики, маркери на възпаление, хемодинамика и съпътстващи заболявания не са свързани с наблюдаваните прояви.

 

След разкриването на тези нарушения и тяхната тежест на пациентите се препоръчва съответното лечение и последващо проследяване на състоянието.

 

Проучването е публикувано в сп. Retina.

 

Референции:

https://www.healio.com/news/ophthalmology/20220323/ophthalmological-manifestations-observed-in-onethird-of-covid19-cases-at-single-center?fbclid=IwAR3oqeAVs9akhFZGH-AyrWjRVsmZuShC8Ni2HO-zOmDnk04Bb3C69gWINmw

https://journals.lww.com/retinajournal/Abstract/9000/Posterior_segment_ocular_findings_in_critically.95253.aspx