Европейските здравни регулатори дадоха зелена светлина на първата в света ефикасна ваксина срещу малария.

 

Препаратът, разработка на учени от Великобритания, ще влезе в употреба до няколко месеца. Той ще се прилага основно при деца в Африка, южно от Сахара, изложени на най-висок риск от пренасяната чрез комари инфекция.


 

Предстои ваксината с търговско название Mosquirix да бъде оценена от Световната здравна организация през октомври. Тогава ще реши кога и къде може да бъде прилагана.

 

Експертите виждат в това истински пробив в медицината.

 

По ваксината се работи от 28 години и въпреки това ефектът й не е напълно задоволителен – тя действа частично и осигурява защита само за няколко месеца.

 

Дори и така обаче е крайно необходима. Маларията е един от най-големите убийци на деца в света - отнема по един детски живот всяка минута.

NEWS_MORE_BOX

 

През 2013 г. от малария са се разболели около 200 млн. души и са починали приблизително 584 000. Повечето са бебета от Африка.

 

Маларията е остро паразитно заболяване, протичащо с характерна циклична изява с водещи симптоми – треска и висока температура.

 

Днес в страната ни се регистрират единични случаи на заразени при престой в Южна Америка, Африка и Азия.

 

Клиничната картина на заболяването започва с грипоподобен синдром – обща отпадналост, безсилие, безапетитие, повишаване на температурата.

 

Типичният малариeн пристъп започва с чувство на студ, траещо половин до два часа, следвано от повишаване на температурата до над 38°, придружена от главоболие, болки по ставите и мускулите.

 

Усложнения при маларията, включително застрашаващи живота като кома, дихателна и бъбречна недостатъчност, нарушения в кръвосъсирването и други, могат да бъдат наблюдавани при голяма част от болните. Бременните са особен рисков контингент.