Нов медикамент за лечение на рак на щитовидната жлеза се одобри отстрана на Администрацията по храните и лекарствата в САЩ. Лекарството е разработено от японска компания.

 

Лекарството е предназначено за пациенти с прогресивен диференциран рак на щитовидната жлеза, който не се повлиява адекватно от терапията с радиоактивен йод.


 

Новоодобреният медикамент, познат под химическото название lenvatinib, е инхибитор и блокира определени протеини, предотвратявайки размножаването и деленето на раковите клетки. Лекарството е тествано е за употреба и при други видове ракови заболявания.

 

То е одобрено по програмата за приоритетна оценка. Учените очакват значително подобряване по отношение на лечението на сериозното състояние.

 

Одобрението на FDA е подкрепено от данни, които сочат, че при пациентите, приемали медикамента, се наблюдава увеличена продължителност на живота с 18,3 месеца, без прогресиране на заболяването. За сравнение – при тези, които приемат плацебо, продължителността на живота им се увеличава с 3,6 месеца.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Като рискови фактори за рак на щитовидната жлеза се определят възли, други видове заболявания на жлезата, както и радиация.

 

Като най-често срещан симптом на онкологичното заболяване е поява на подутина на шията, която не е болезнена. Когато стадият е напреднал, се появява дрезгавина в гласа, затруднено преглъщане и дишане, подуване на шийните лимфни възли и болка в областта на врата.