Може да се каже, че това е историческо събитие. Американската лекарствена агенция (FDA) за първи път в историята си одобри лекарство, което е разработено за лечение на следродилна депресия. Това е един нелек проблем в следродилния период, който не бива да се подценява. Тя засяга 1 от всеки 9 жени след раждане.

 

Новото лекарство е за интравенозна инфузия и се нарича Brexanolone. Поради опасения за сериозни нежелани ефекти от приложението му, включително прекомерна седация или внезапна загуба на съзнание по време на приема, brexanolone е одобрен със стратегия за оценка и намаляване на риска (REMS). Лекарството е достъпно за пациентите чрез ограничена програма за разпространение в сертифицирани здравни заведения, където лекарите могат да наблюдават пациентките.


 

Лечението се прилага като еднократна, бавна (60-часова) интравенозна инфузия и е оценено, че има някои странични ефекти като главоболие, замаяност и сънливост, но също така и внезапна загуба на съзнание. Другият недостатък е продължителното вливане на лекарството. И не на последно място високата, все още цена на лечението.

 

Лекарството ще бъде готово за разпространение през юни, обяви д-р Джеф Джонас, изпълнителен директор на биофармацевтичната фирма в Масачузец, която е разработила новото лекарство. То ще може да се прилага само в сертифицирани лечебни заведения от обучени специалисти.

 

Тъй като досега не е одобрявано друго лекарство за лечение на следродилна депресия, това се счита за своеобразен пробив в областта.

 

Нелекувана, следродилната депресия може да продължи с месеци, дори години, според Националния институт за душевно здраве в САЩ. Проучванията показват, че новото лечение е ефективно независимо кога са започнали симптомите на следродилната депресия.

 

Във фази 2 и 3 на клиничните проучвания медикаментът показва бърз антидепресивен ефект, твърдят от компанията, провеждаща клиничните тестове.

 

Провеждани са проучвания през 2016 и 2017 г. сред 200 жени, показали ясни симптоми на следродилна депресия, оценени от специалисти. Те показват твърди резултати. Значително намаление на симптомите на депресия при групата приемала лекарството в сравнение с плацебо групата.