Само преди няколко дни, на 31 януари американската лекарствена агенция (FDA) одобри Palforzia. Новият медикамент е предназначен за деца с непоносимост към фъстъци. Той понижава тежестта на алергичната реакция, включително анафилаксия, която може да възникне дори при инцидентно поглъщане на минимални количества (следи в храната) фъстък. Лечението с Palforzia може да се прилага на деца  от 4 до 17 години с потвърдена алергия към фъстъци. По време на лечението отново се избягва приемът на фъстъци.

 

Алергията към тях е състояние, при което имунната система погрешно разпознава дори малки количества фъстъци като заплаха. Тя е непредвидимо състояние с индивидуална клинична картина, която може да се разгърне дори от минимални количество от алергена (следи останали от предишна храна напр.). Симптомите при алергична реакция включват кожни прояви, включително зачервяване и подуване, тежест и подуване на стомаха и по-опасни състояния като нарушаване на дишането и анафилаксия. В такива случаи се използват антихистамини или адреналин, които потискат алергичната реакция и могат да бъдат животоспасяващи.Новият медикамент Palforzia не е предназначен за спешно лечение на алергични реакции, включително анафилаксия.

 

Лечението с Palforzia протича на три етапа: първична доза, последващо повишаване на дозата и поддържаща терапия.

 

Първичната доза се дава само през първия ден от лечението, следват 11 нива на повишаване на дозата, което може да продължи няколко месеца. Тези първи два етапа от лечението протичат под стриктен лекарски контрол с възможност за лекарска помощ при евентуална алергична реакция. Такава може да възникне по всяко време на лечението. Ако пациентът приема добре постепенно повишаващите се дози, може да продължи с лечението си в домашни условия.

 

След приключването на втората фаза пациентът може да продължи с поддържащата терапия. При възникване на алергична реакция по време на лечението следва да се преразгледа дозировката и ако е необходимо да се преустанови лечението.

 

Медикаментът представлява прах, съдържащ фино смлени фъстъци, дозиран в капсули с различен цвят в зависимост от дозировката. Прахът от капсулата се смесва с храна или напитка, която пациентът ще консумира.