Първата генерична версия на медикамента Xeloda, капецитабин, е одобрена за лечение на рак на дебелото черво, при който се констатират метастази, както и за рак на гърдата. Одобрението е дадено от Администрацията по лекарствата и храните в САЩ.
 
Генеричните лекарства са важна опция, която улеснява грижата за здравето, обяснява Катлин Ухи, директор на службата за генерични лекарства към центъра за оценка и изпитване на медикаментите към Администрацията. 
 
Според клиничните проучвания над капецитабин най-често наблюдаваните странични ефекти включват: диария, повръщане, гадене; болка, зачервяване, подуване или възпаление в устната кухина. Сред нежеланите ефекти се наблюдават още болка, подуване или зачервяване на краката и ръцете, а също така висока температура или инфекция.
 
Много е важно медицинското лице, което предписва капецитабин, да знае дали пациентът приема лекарства, предназначени за разреждане на кръвта, като варфарин. Опасността идва оттам, че Xeloda може да увеличи ефекта на подобни лекарства, което е възможно да доведе до сериозни странични ефекти. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Генеричните лекарства, които са одобрени от Администрацията по лекарствата и храните в САЩ, притежават същите качества и ефективност, както и марковите такива. При тях тестовете за стандартизация на качеството отговарят на същите изисквания както и при останалите медикаменти.
 
Според Националния институт за ракови заболявания в САЩ през 2013 г. на 142 820 американци ще бъде поставена диагноза за рак на дебелото черво, като за 50 830 от тях тя ще бъде фатална. 
 
Отново по данни на Института, случаите на рак на гърдата през 2013 г. сред американките ще наброяват 232 340, като 39 620 ще са с летален изход.