През изминалата седмица, на 27 август Американската лекарствена агенция (FDA) одобри ново лекарство, допълващо лечението при болест на Паркинсон (леводопа/карбидопа). Новият медикамент istradefylline и е под формата на таблетки. Той е подходящ за приложение при епизоди на силен тремор и трудно ходене, когато стандартната терапия не оказва влияние върху симптомите.

 

„Болестта на Паркинсон е инвалидизиращо състояние, което силно повлиява качеството на живот на пациентите.“, споделя Ерик Бастингс, лекар и директор на отдела по неврологични продукти в центъра за оценка на лекарствата и изследванията в FDA. „Ние сме решени да помогнем на пациентите с Паркинсонова болест, давайки им допълваща лечението им терапия.


 

Според Американския национален институт по заболяванията, болестта на Паркинсон е второто най-често срещано невродегенеративно заболяване след Алцхаймер. Около 50 000 американци всяка година се диагностицират с болестта, а около 1 млн. души в САЩ са болни от Паркинсон. Заболяването се отключва предимно при хора след 60 години, въпреки че то може да се прояви и по-рано.

 

Болестта на Паркинсон се развива, когато клетките в мозъка, които произвеждат допамин са увредени или умират. Допаминът е невротрансмитер, който подпомага предаването на сигнали между зоните в мозъка, които осигуряват плавни, целенасочени движения като хранене, писане и бръснене. Ранните симптоми на болестта са едва доловими и обикновено се развиват постепенно, но понякога заболяването може да се развие много бързо.

 

Ефективността на istradefylline в повлияването на пристъпите при Паркинсоновата болест при пациенти, които вече са лекувани с леводопа/карбидопа е показано в четири 12-седмични плацебо контролирани клинични проучвания, които включват общо 1143 участници. Във всичките четири проучвания пациентите лекувани с istradefylline изпитват статистически значимо подобрение във връзка с епизодите на тремор в сравнение с пациентите, които са били в групата с плацебо.

 

Основните странични ефекти, които се наблюдават след прием на istradefylline, са предимно виене на свят, констипация, гадене, халюцинации и безсъние. Ако халюцинациите и психотичните прояви се засилят, следва да се обсъди корекция в дозировката на лекарството.