Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри употребата на перорално хапче (релуголикс 40 mg, естрадиол 1 mg и норетиндрон ацетат 0,5 mg) за лечение на умерена до силна болка, предизвикана от ендометриоза при жени в пременопауза. 

 

Лекарственият продукт се приема веднъж дневно, а продължителността на лечението е до 24 месеца. Разработването на препарата е дело на американската биотехнологична компания Pfizer и британската Myovant Sciences


 

Одобрението е подкрепено от данни за ефикасност и безопасност, изведени за една година. Лекарственият продукт е одобрен и за лечение на обилно менструално кървене, свързано с маточни фиброиди при жени преди менопауза. 

 

Ендометриозата е болезнено хронично заболяване с ограничени терапевтични подходи за справяне със симптомите“, обяснява главният медицински директор на британската компания д-р Хуан К. А. Ферейра. 

 

Според него това е добра възможност, както за жените, страдащи от заболяването, така и за медицинската общност, която предлага лечение за своите пациенти.

 

„Това одобрение е важен крайъгълен камък, отразяващ ангажимента ни към здравето на жените в области със значително недостатъчни терапии“, заявява д-р Джеймс Руснак, който е старши вицепрезидент и главен директор по вътрешно глобално развитие на продукти в американската фармацевтична компания. 

 

„Очакваме с нетърпение да направим лекарството достъпно за жени с ендометриоза и да разширим техните възможности за контрол на това сложно разстройство“, допълва той.

 

Ендометриозата е сериозно хронично заболяване, което изисква продължителни интервенции. Оптимизирането на медицинските терапии е препоръчителната парадигма на лечение. Препаратът е опция за до две години фармакологично лечение на умерена до силна болка, свързана с ендометриоза при жени преди менопауза.

 

Ендометриозата може да повлияе на общото физическо, психическо и социално благосъстояние, което изисква мултидисциплинарен подход в грижата за пациентите.

 

Приблизително 190 милиона жени страдат от симптоми на ендометриоза в световен мащаб. В САЩ има приблизително 7,5 милиона жени в пременопауза с ендометриоза и приблизително 75-80 % от тях са симптоматични.

 

Много жени с болка, дължаща се на ендометриоза, не са в състояние да се справят със своите симптоми на болка с настоящите възможности за лечение. Възможно е поставянето на диагноза да отнеме между четири и единадесет години.

 

Референции:
Myovant Sciences and Pfizer Receive U.S. FDA Approval of MYFEMBREE®, a Once-Daily Treatment for the Management of Moderate to Severe Pain Associated With Endometriosis. (Basel, Switzerland & New York, USA, August 5th, 2022). Pfizer - https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/myovant-sciences-and-pfizer-receive-us-fda-approval