Пикочните пътища са дренажната система на тялото за отстраняване на излишни вещества от организма. Уринарният тракт включва - двата бъбрека, двата уретера, пикочният мехур и уретрата.


Бъбреците филтрират излишните вещества и течностите при производството на урина. Урината тръгва от бъбреците надолу по две тесни тръби, наречени уретери. След това тя се съхранява в кух, мускулест орган с форма на балон, наречен пикочен мехур. Когато пикочният мехур се изпразни, урината изтича от тялото през тръба от долната част на пикочния мехур, наречена уретра. Всички части на пикочните пътища трябва да работят съгласувано при нормална функция. Образната диагностика на уринарния тракт включва бъбреците, уретерите, пикочния мехур и уретрата.


Какво представлява образната диагностика на уринарния тракт?


Образна диагностика е общ термин за техники, които се използват за създаване на изображения на телесните структури. Тези образи помагат на специалистите да видят причината за проблемите и да поставят правилна диагноза. Техниките за образната диагностика включват:

 • Ренгенография;
 • Ехография;
 • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР);
 • Компютърна томография (КТ);
 • Радионуклидно сканиране

Какви симптоми могат да изискват образна диагностика на уринарния тракт?

Образна диагностика на уринарния тракт може да се изисква за симптоми като:

 • Трудност при започване или поддържане на уриниране;
 • Затруднено изпразване на пикочния мехур (задържане на урина);
 • Случайно изпускане на урина при проблеми с контрола на пикочния мехур;
 • Често уриниране и спешна нужда от уриниране;
 • Повтарящи се инфекции на пикочните пътища;
 • Единична инфекция на пикочните пътища при податлив или високорисков пациент, като бебе;
 • Болка в корема, горната или долната част на гърба или слабините;
 • Маса в коремната област, като подуване в определена част на корема
 • При бъбречна недостатъчност;
 • Кръв в урината (хематурия);
 • Високо кръвно налягане

Какви други причини за образна диагностика на уринарния тракт има?

Различни проблеми в пикочните пътища могат да имат едни и същи симптоми. Например затруднената или блокирана струя на урината може да бъде причинена от камък в бъбреците или уголемена простата. Изображенията също могат да помогнат на специалистите да идентифицират, оценят, проследят и наблюдават проблеми като:

 • Бъбречни заболявания;
 • Тумори;
 • Малък капацитет на пикочния мехур;
 • Обратен поток на урината (везикоуретерален рефлукс);
 • Хидронефроза или блокиране на урина при новородени

Преди да се назначи образно изследване, трябва да се снеме анамнеза (медицинска история), да се извърши физикален преглед, както и да се видят резултатите от кръвни изследвания на пациента.


Кой метод на образната диагностика на уринарния тракт е подходящ за дадено състояние?

Специалистите може да използват няколко различни техники за образна диагностика, в зависимост от фактори като от медицинската история на пациента и симптомите на пикочните пътища.


Рвнгенографията на пикочните пътища може да помогне за откриване и наблюдение на камък или тумор в бъбреците, които биха могли да блокират потока на урината и да причинят болка. Рвнгенографията включва известно излагане на йонизиращо лъчение, достатъчно силно, за да повреди някои клетки. Рентгенови процедури, които се използват за образна диагностика на пикочните пътища, включват:

 

Интравенозна пиелография за намирането на проблеми в бъбреците, уретерите или пикочния мехур, които могат да бъдат причинени от задържане на урина.


Микционна цистоуретрография за изобразяване на пикочния мехур и уретрата, което се прави, докато пикочният мехур е пълен и по време на уриниране.


Ехографията използва ултразвук, който е безопасен и безболезнен и чрез него се създава образ на структурата на органите. Диагностикът може да премества трансдюсера под различни ъгли, за да изследва различни органи. Тази процедура не представлява риск от радиация, не се нуждае от анестезия и позволява лесното върщане към ежедневието.


Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) прави снимки на вътрешните органи и меките тъкани, без да се използват рентгенови лъчи. Машината използва радиовълни и магнити за създаване на подробни снимки на вътрешните органи и меките тъкани на тялото. По време на ЯМР може да се инжектира в кръвта преди изследването контрастно вещество. То помага на рентгенолога да вижда определени области по-ясно.


Магнитно-резонансна ангиография осигурява най-подробният оглед на бъбречните артерии и може да открие стеноза на бъбречната артерия.


Магнитно-резонансна урография се използван за оценка на пациенти с кръв в урината, които имат анамнеза за рак на пикочните пътища и за идентифициране на аномалии при пациенти с повтарящи се инфекции на пикочните пътища.


Компютърна томография комбинира рентгеновите лъчи с компютърната технология за създаване на триизмерни изображения. Тези сканирания могат да покажат камъни в пикочните пътища, както и инфекции, кисти, тумори и травматични наранявания.


Радионуклидното сканиране е метод за визуализиране на структури, чрез използване на малки дози радиоактивни вещества (радионуклиди), които се инжектират венозно в кръвта. Това изследване предоставя информация за това как функционират бъбреците и помага за диагностиката на много състояния, включително - рак, травми и инфекции.

 

Библиография:
National Institutes of Health
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases