Образното изследване при камъните в бъбреците представлява важен диагностичен метод и начална стъпка при вземане на решение кои терапевтични методи да бъдат предприети за справяне с диагнозата. Насоките се различават по отношение на вида образна диагностика, която да се използва за оценка на различни случаи при съмнения за обструктивна нефролитиаза (камъни в бъбреците).


Налични са различни методи за образна диагностика, но понастоящем широко разпространени в клиничната практика са компютърната томография (КТ), ехографията и рентгенографията (урография) на бъбреци, уретери, пикочен мехур (БУМ).


Компютърна томография (КТ) на корема и таза, осигурява най-точната диагноза, но също така излага пациентите на йонизиращо лъчение.Най-често първото образно изследване за диагностика на камъни в бъбреците е ултрасонографията (ултразвук), тя има по-ниска чувствителност и специфичност от КТ, но при нея не се използва радиация. И двата диагностични метода имат предимства и недостатъци.


Обикновено рентгенографията на бъбреците, уретера, пикочния мехур е най-полезна за оценка при пациенти с вече известна бъбречно-каменната болест.


Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) предоставя възможност за 3D изображения без излагане на радиация, но е по-скъпо изследване, а и камъните се визуализират по-трудно.


Изборът на правилния метод за образна диагностика на камъни в бъбреците включва много фактори, включително клиничната обстановка, телосложението на пациента, разхода и поносимостта на пациента към йонизиращо лъчение.


Пациентите, които постъпват в спешното отделение с болка в хълбока и хематурия, се подлагат на образно изследване на корема като част от методите за откриването на камъни в бъбреците. Диагнозата и местоположението на камъка често могат да бъдат получени и без образни тестове, въз основа на историята на пациента и физикалния преглед. Камъните също така се различават помежду си по различни признаци.


Камъните са до голяма степен безсимптомни, когато се образуват в бъбречните чашки. Преходът на камъка в уретера пречи на потока на урината, което води до дилатация (разширяване) на уретера над нивото на запушване, както и дилатация на бъбречното легенче, като състоянието се нарича хидронефроза. Тази обструкция обикновено води до болка, тъй като уретералната перисталтика се увеличава. Гаденето и повръщането често са свързани с тези силни пристъпи на болка.


Обикновено камъкът запушва там, където бъбречното легенче се стеснява до калибъра на уретера. Запушването в този момент причинява болка, излъчваща се към хълбока. Камъкът среща две допълнителни точки на стесняване, докато се движи надолу, първо там, където уретера пресича илиачните съдове и второ при пикочния мехур.

 

Запушването при илиачните съдове причинява болка, излъчваща се надолу до слабините или долната част на корема. Камъните, които се намират на стеснението при  при пикочния мехур, може да причинят болка, която да се усети в скротума или срамните устни, вътрешната част на бедрото или уретрата и често създава висока честота на уриниране, спешност за уриниеране и дизурия (парещо или болезнено усещане по време на уриниране), тъй като камъкът дразни пикочния мехур. Преминаването на камъни може също да причини ожулвания на лигавицата на уретера, което да доведе до макроскопска (видима) хематурия или микроскопична хематурия (кръв в урината).


Методите за образна диагностика с висока чувствителност осигуряват на лекаря увереност, че симптомите са причинени от друга патология, когато не се визуализират камъни.

 

Методите за образна диагностика с висока специфичност показват, че симптомите на пациента са свързани с камъни, когато се визуализират.

 

Измерванията на чувствителността и специфичността могат да варират значително в литературата въз основа на няколко фактора, включително метода, използван като референтен стандарт за определяне на истински положителни и истински отрицателни резултати, и популацията на изследваните пациенти.


Източници:
Scales CD, Jr, et al. Urinary stone disease: advancing knowledge, patient care, and population health. Clin J Am Soc Nephrol.
Smith-Bindman R, et al. Ultrasonography versus computed tomography for suspected nephrolithiasis. N Engl J Med.