В подкрепа на станалото особено популярно напоследък суровоядство се появи ново изследване, публикувано в научното издание в PLoS Genetics, според което преработеното месо увеличава в пъти риска от рак на дебелото черво.

 

Екип учени от Южна Калифорния анализирали редица проучвания, включващи 9287 случая на рак на дебелото и 9117 профилактични прегледи.


 

Те разгледали повече от 2,7 млн. общи полиморфизми за това как те си взаимодействат с червено и преработено месо, фибри, плодове и зеленчуци и как това се отразява на риска от рак на дебелото черво.

 

Открили взаимодействие между готвените животински продукти и генетичен вариант, наречен rs4143094. Той е свързан с гена GATA3, който причинява злокачествени образувания и играе важна роля във функционирането на имунната система.

 

Така почти един на всеки трима души, които прекаляват с месото, е сериозно застрашен от коварната болест.

NEWS_MORE_BOX

 

В същото време плодовете, зеленчуците и фибрите намаляват риска от развиването й.

Специалистите посочват, че новото откритие дава надежда за по-добро разбиране за развитието на колоректалния рак и неговите основни причинители.

 

„Начинът на хранене е най-важният фактор за предпазване от рак на дебелото черво. Но възможността генетични варианти да могат да движат риска за заболяване на индивида на базата на представлява важен нов поглед върху развитието на болестта ", заключава д-р Ли Су, водещ статистик на проучването.

 

„Тази информация може да ни помогне да разберем по-добре биологията и може би в бъдеще да доведе до целенасочени стратегии за превенция ", допълва още той.

Ракът на дебелото черво е третата водеща причина за смърт от рак в света както при мъжете, така и жените. Той се влияе от различни фактори , включително генетични причини и начина на живот и хранене.


Колоректалният рак обикновено започва в жлезите на лигавицата на дебелото черво и ректума като доброкачествени полипи, които бавно се развиват в тумори.


В зависимост от стадия на заболяването, неговото лечение може да включва хирургични операции, химиотерапия или лъчева терапия.