Жените, прекарващи по 7 часа на ден в седнало положение, са с повишен риск от развитие на диабет тип 2, установява изследване. 

 
Резултати от кръвни тестове показват, че участничките, които са най-обездвижени, имат по-високи нива на маркери, свързани с развитието на диабет. 
 
Изследователите не откриват подобна връзка при мъжете, които взимат участие в проучването. Причините все още не са ясни, но учените предполагат, че жените са по-податливи на вредните ефекти на заседналия начин на живот и поведение.
 
Голяма част от хората не знаят, че имат диабет, тъй като не се обръща внимание на симптоми като умора, жажда, често уриниране и др.
 
Ако не се лекува, диабет тип 2 може да повиши риска от сърдечни пристъпи, слепота. Наличието на наднормено тегло, липса на физическа активност и неправилното хранене са сред основните рискови фактори за болестта.
 
Проучването на Лестърския университет включва 505 мъже и жени, на възраст 59 и повече години. Учените оценяват времето, което доброволците прекарват в седнало положение през седмицата. Всеки участник е подложен и на тестове за измерване нивата на химикали в кръвта, за които е известно, че са свързани с появата на диабет.
 
Жените прекарват в седнала позиция средно между 4-7 часа на ден, а мъжете между 4-8 часа.
NEWS_MORE_BOX
 
Оказва се, че жените, прекарващи най-дълго време обездвижени, имат по-високи нива на инсулин - хормонът, който регулира кръвната захар в организма. Повишените му нива показват, че организмът става устойчив на инсулин и диабетът започва да се развива.
 
Тази група участнички има и по-високи стойности на С-реактивен протеин, лептин, адипонектин и интерлевкин-6, което е свързано с възпалителни процеси.
 
Изследването дава нови доказателства, че липсата на физическа активност има вредно въздействие върху инсулиновата резистентност и хроничното възпаление при жените, поясняват учените.
 
Резултатите са публикувани в American Journal of Preventive Medicine.