Психичните симптоми на предменструално дисфорично разстройство се подобряват значително след лечение с модулатор на прогестеронов рецептор, показват резултати от изследване. Механизмът на действие на проучваното лекарство дава представа за потенциалните молекулярни механизми, лежащи в основата на това разстройство и неговото лечение.


Трудът е публикуван в SciLifeLab, с водещи автори Ерика Комаско и проф. Ингер Сундстрьом-Поромаа, от Университета Упсала.


Известно е, че менструалният цикъл може да повлияе на настроението и дори благосъстоянието на жените. За по-голямата част от тези в репродуктивна възраст това се проявява в леки симптоми, които не се нуждаят от лечение, но за 3-5 % хормоналните промени водят до значителни психични, които се описват с общия термин -  предменструално дисфорично разстройство.Селективните модулатори на прогестероновите рецептори се свързват и инхибират прогестероновите рецептори в мозъка. Това е относително нов клас лекарства, разработени за лечение на миома на матката и ендометриоза. В това многоцентрово, двойно-сляпо, плацебо контролирано клинично изпитване, изследователи от университета Упсала демонстрират за първи път ефикасността на селективен модулатор на прогестеронови рецептори.


Според изследването модулаторът на прогестероновия рецептор намалява предимно психичните симптоми като раздразнителност и депресия. Половината от жените, получаващи медикамента, са се подобрили напълно, докато съответният дял на жените, получаващи плацебо, е 21%.


В бъдеще изследователите имат намерение да изследват как модулаторът на прогестероновия рецептор влияе върху мозъчната дейност при засегнатите жени. Чрез невроизобразяване на мозъка преди и по време на лечението, използвайки ядрено-магнитен резонанс, изследователите се стремят да дефинират структурни и функционални мозъчни промени, които могат да обяснят облекчаването на симптомите.


Резултатите от изследването ще бъдат важна част от пъзела за подобряване разбирането на механизмите зад този синдром, казват изследователите. Днес първата линия на лечение е инхибитори на обратното захващане на серотонин. Въпреки че тези лекарства са много ефективни, те не са подходящи за всички жени и допълнителните възможности за лечение са от полза. Освен това би било желателно да има лечение, което по-конкретно да разглежда механизмите, лежащи в основата на това психиатрично разстройство.


Източници:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201210074731.htm
Erika Comasco, Helena Kopp Kallner, Marie Bixo, Angelica L. Hirschberg, Sara Nyback, Haro de Grauw, C. Neill Epperson, Inger Sundström-Poromaa. Ulipristal Acetate for Treatment of Premenstrual Dysphoric Disorder: A Proof-of-Concept Randomized Controlled Trial. American Journal of Psychiatry, 2020; appi.ajp.2020.2 DOI: 10.1176/appi.ajp.2020.20030286