Иновативна терапия за лечение на някои по-агресивни лимфоми предлагат екип от изследователи към Northwestern Medicine, Илинойс.

 

Разработения от метод се основава на холестероловия глад на някои ракови клетки. Учените разработват синтетични наночастици, които раковите клетки възприемат като холестеролови везикули.


 

Свързвайки се с раковата клетка наночастицата води до промени в нейния метаболизъм, които я лишават от хранителни вещества и енергия и водят до нейната смърт.

 

Учените споделят, че холестероловият метаболизъм на разгледаните ракови клетки е различен от този на здрава клетка. Това позволява медикаментът да реагира специфично с раковите клетки без да повлиява нормалните, които ги заобикалят.

 

Лекарството таргетира холестерол-зависимите клетки и цялостно повлиява баланса на техния метаболизъм.

 

В клетката настъпват компенсаторни промени. Тя изключва някои жизненоважни пътища, което в даден момент води до нейната смърт.

 

В проучването изследователите разглеждат и демонстрират ефикасността на взаимодействието на експерименталното лекарство с моделни човешки ракови клетки, лабораторни модели на заболяването, а също и проба от пациенти с различни видове лимфоми.

 

Синтетичният нанотерапевтик е първият по рода си, целящ единствено ракови клетки, техния холестеролов метаболизъм, а индиректно и целия клетъчен метаболизъм.

 

Относно страничните ефекти, изследователите от Northwestern Medicine споделят, че лекарството е нетоксично за здравите клетки, чийто холестеролов метаболизъм е изцяло различен от този при въпросните ракови клетки.

 

Въпреки, че откритията са направени върху лимфомни клетки, учените твърдят, че ефикасността на лекарството ще е подобна и при други карциноми, с апетит за холестерол, например карцином на бъбрека и овариален карцином (рак на яйчника).

 

Обяснението е това, че клетъчната структура, мишена на лекарството се открива и в трите вида карциноми. Това е рецептор, наречен SCARB1, служещ за поддръжка на холестероловия баланс в съответните клетки.

 

Нови терапии са изключително нужни за лечението на 40% от лимфомите, които не се повлияват от други, стандартни терапии.

 

Екипът продължава работа върху новия медикамент. Очаква се скоро да започне фаза 1 на клиничните проучвания с пациенти.

 

Публикацията е направена в Journal of Biological Chemistry.

 

Източници:

https://medicalxpress.com/news/2021-01-cholesterol-starvation-lymphoma-cells.html?fbclid=IwAR1H2jBGDQ450OsDi8gMuvBG51cj7N9D6Nr7SXOqtcxC90Cuv_YRH_MSDvg

https://www.jbc.org/article/S0021-9258(20)00090-3/fulltext