Носителството на ген и кръвна група определят риска от развитие на сърдечно заболяване, откриха изследователи от университета на Пенсилвания. Според екипа това откритие ще помогне за определяне предразположеността към сърдечно заболяване и прилагането на профилактични мерки срещу развитието му.

При работата си екипът установява, че хората с нулева кръвна група притежават естествена защита срещу сърдечни пристъпи дори и при наличие на плаки в артериите.

Учените анализират ДНК на 12 400 души, страдащи от исхемична болест на сърцето и 7 400 души без това заболяване. При изследователстата работа са сравнени ДНК на 5 800 пациенти с история за преживени сърдечни пристъпи с 3 600, при които няма данни за такива.

Изследователският екип открива, че генът  ADAMTS7 има връзка с образуването на плаки в артериите, което и води до сърдечно заболяване. При втория анализ на данните екипът установява наличието на връзка между кръвната група и предразположеността към сърдечно заболяване.

Дори и при наличие на артериални плаки ензим, наличен при хората с нулева кръвна група, се оказва, че ги предпазва от сърдечен пристъп. Това обаче не означава, че хората с тази кръвна група не са застрашени от развитието на сървечно заболяване и следва да пренебрегват останалите рисковите фактори, пояснява д-р Райли, един от изследователите. Такива са: високото кръвно налягане, висок лош LDL холестерол, тютюнопушене, наднормено тегло.

ADAMTS7 е вариант на ген, който попада в група гени, които от няколко години се разглеждат от научната общност като носещи риск от сърдечно заболяване. Повечето от тях водят до атеросклероза. Откриването на носителството на тези гени е важно, тъй като при  повечето хората над 60-65 години се откриват атеросклеротични плаки в артериите. Така в бъдеще ще е възможно да се определя индивидуалната предразположеност към сърдечно заболяване според генетичното носителство, което ще позволи предприемането на навременни терапевтични мерки при застрашените пациенти.


Изследването е публикувано в The Lancet.