Инфекциите на долните дихателни пътища са в топ 5 на главните причини за смъртност сред населението за последното десетилетие. Острите респираторни инфекции на долните дихателни пътища включват: грип, пневмония, бронхит.

 

По приблизителна оценка грипът в Европа е отговорен за 170 000 смъртни случая годишно, 35 мил. хоспитализации, 22 мил. усложнения, настъпили след прекарана грипна инфекция.


 

Грипните вируси са разделени на три типа А, B и C. Грипните типове A и B са отговорни за епидемии на респираторни заболявания всяка зима. Грипен тип C обикновено причинява много леки неразположения.

 

Като превенция на грипа и усложненията, които го следват можем да използваме противогрипните ваксини, които се предлагат на фармацевтичния пазар. Всяка сезонна противогрипна ваксина е различна и състават й съответства на препоръките на СЗО.
 

Какво представляват ваксините? Те внасят в организма ни инактивирани грипни вируси, които стимулират производството на антитела, които се борят с вируса на грип.

 

Препоръките на здравните специалисти са: Противогрипната ваксина трябва да се прилага при здрави хора, в началото на активния грипен сезон.Около две седмици са необходими на ваксината да стимулира производството на необходимито количество антитела.

 

NEWS_MORE_BOX

 

От тази година на пазара вече е налична четиривалентна противогрипна ваксина. Тя включва два щама от тип A и два от тип B. Кличничните проучвания показват по-високата имуногенност срещу четирите грипни щама, които циркулурат в Европа последните няколко години, в сравнение с дву- и тривалентните ваксини.

 

За кого е подходяща ваксината? Препоръчва се ваксинация на рисковите групи – малки деца над 3 години, възрастни пациенти с хронични заболявания, бременни и кърмачки и др.

 

Нежеланите реакции след имунизация се проявяват в първите 3 дни и отзвучават спонтанно 1-3 дни след появата им. Те могат да се проявят в отпадналост, главоболие, миалгия, хрема, болка и подуване на мястото на инжектиране.

 

Дозировка. При възрастни ваксината се поставя еднократно. При педиатричната популация и по-специално деца под 9 години, които не са били ваксинирани досега се препоръчва повторно прилагане на ваксината до 4 седмици след първата апликация.

 

Употребата на противогрипните ваксини трябва да бъде основана на официални препоръки от лекар.