Американският национален офталмологичен институт, заедно с Nanoscope Technologies, разработиха нова молекула – MCO1- опсин, способна да реагира с клетки в ретината, частично възвръщайки зрението при пълна липса на такова. 


Различни болести водят до увреждане на зрението, включително и макулната дегенерация при възрастни. Голяма част от случаите се дължат на увреждане на фоторецепторния слой - клетките, реагиращи на светлинни дразнения. В ретината, обаче се намират и други видове клетки, едни от които са биполярните клетки. Конкретното новооткрито вещество реагира с тях.


Опсините са протеини, служещи като сигнални молекули за други клетки в зрителната каскада. Чрез тях, в неувредено око, светлорецепторите изпращат сигнал кум подлежащите клетки на ретината и чрез зрителния нерв към мозъка.„Красотата на стратегията ни е нейната семплост.“ споделя Самарендра Моанти, основател на Nanoscope пред Medical Xpress. Новият подход може да се справи с някои от проблемите на други алтернативи в терапиите на зрителните смушения. При генетични манипулации, резултат има само върху някой много редки заболявания, а при бионичното око е нужен специален хардуер и сериозна операция. При други терапии с опсини, затруднението идва от  нуждата от силна светлина, която може допълнително да увреди окото. При новия подход е нужна една единствена интраорбитална (вътреочна) инжекция, а веществото е чувствително и на слаба светлина. Чрез него може да се даде шанс в терапията на много различни заболявания.

 

При направените изследвания не са се наблюдавали странични реакции. Методът дава възможност да бъде възвърната 1/3 от зрителната способност, но не се знае какъв ще е образът при възстановено зрение. Допълнителни клинични проучвания са нужни, за да се установи как реагира възстановеното око на светлина, как възприема движещи се предмети и т.н.


Ако новият метод бъде завършен, той може да помогне на много болни с тежки ретинопатии, като Retinitis Pigmentosa.


Методът е представен в Nature Gene Therapy.