Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри устройство, което позволява пренасочването на притока на кръв по време на операция на мозъчна аневризма или тумор при хора с висок риск от инсулт.

Хирургическият комплект ELANA (The Encimer Laser Assisted Non-Occlusive Anastamosis) дава възможност на лекарите да отстранят аневризмата или тумора без да засегнат артерия по време на операция.

Аневризма е патологично разширение на кръвоносен съд, в следствие отслабване на съдовата стена, което може да има фатален изход за пациента.

Рискът по време на мозъчна операция при хора с байпас е много по-висок, ако неволно се засегне някоя артерия и се спре притока на кръв, твърдят специалисти.

Пациентите със сърдечни проблеми имат по-слаби артерии и операциите, особено на мозъка, са много по-рискови. Новият хирургически комплект ще помага на хирурзите по време на трудните и рискови мозъчни операции.

Комплектът ELANA е предназначен за лечение и диагностика на състояния, засягащи приблизително около 4000 души всяка година, съобщават от FDA. Комплектът не трябва да се използва при пациенти с атеросклероза или артериална калцификация, предупреждават от агенцията.