Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) в Кеймбридж разработиха ново устройство, което може да диагностицира сепсиса с много малко количество кръв, дори по-малко от капка. Сепсисът представлява усложнение на развита в тялото инфекция. Реакцията на тялото може да бъде тежка и това да доведе дори до фатален край. Центровете за контрол и превенция на заболяванията твърдят обаче, че много от признаците и симптомите на сепсис като треска и затруднено дишане, наподобяват други състояния, а това прави сепсиса труден за диагностициране в ранните му стадии.

 

Как точно работи устройството? Основен биомаркер за сепсиса е интерлевкин-6 (IL-6), протеин, който организмът произвежда при възпалителни процеси. Учените смятат, че нивата му в кръвта е възможно да се увеличават преди появата на симптоми на сепсис. Един от авторите на изследването Дан Ву, който е докторант в MIT, твърди, че сепсисът е остро заболяване, което прогресира много бързо и може да бъде живото застрашаващо. Според него с това устройство може да се измерват биомаркерите, но също може и да се наблюдава развитието на състоянието.
 
Устройството представлява микрофлуидна апаратура, която може да открие ключови биомаркери с микротопчета, покрити с антитела. Самото изследване отнема около 25 минути, а устройството взима приблизително около 5 микролитра кръв, което е около ¼ капка кръв. Тя се взима чрез убождане на пръста. Устройството дори може да открие изключително ниски концентрации на интерлевкин-6 (IL-6) – до 16 пикограма. Това означава, че устройството е много чувствително към биомаркерите. Според учените новооткритото устройство е много адаптивно и може да се настрои да открива други биомаркери на сепсис, включително интерлевкин-8, С-реактивен протеин и прокалцитонин. Благодарение на устройството лекарите могат да диагностицират сепсиса възможно най-рано и да предприемат необходимото лечение. 


 

Как се стига до откриването на устройството? Съвременните методи диагностицират основно симптомите на заболяването и тестват маркери за инфекцията. Те наблюдават и дали е настъпило увреждане на органите. Затова изследователите започнали да търсят по-бързи и по-ефективни начини за диагностициране на сепсиса.

 

Според Световната здравна организация (СЗО) всяка година сепсисът засяга над 30 милиона души по цял свят, а крайните случаи, свързани със загуба на живот, са около 6 милиона всяка година.