Teijin Pharma обявиха, че започват клинично изпитване в САЩ на продукт с кодовото означение КТР-001 – революционно ново лекарство, което се инжектира директно в междупрешленните дискове и може да бъде използвано за нехирургично лечение на дисковата херния. В зависимост от прогреса на проучването в САЩ, компанията ще вземе решение дали да започне проучване и в Япония.

 

КТР-001 е разработен въз основа на откритията на професор Хиротака Харо от Отделението за ортопедична хирургия в Университета Яманаши и д-р Хиромичи Комори – заместник директор на болницата Minato Red Cross в Йокохама. Молекулата наподобява по структура определен ензим в организма, който предизвиква спонтанната регресия на хернията.


 

Очаква се това да доведе до отпадане или поне до намаляване на нуждата от хирургия. В повечето случаи инжектирането на лекарството дори няма да налага хоспитализация, което допълнително понижава цената на лечението. Тъй като активната съставка е човешка матрична металопротеаза, т.е. вид белтък, съществува известен риск от появата на алергични и други нежелани лекарствени реакции. Тъй като продуктът е рекомбинантен, обаче, този риск е минимален.


Дисковата херния е медицинско състояние, при което част от вътрешността на междупрешленен диск излиза извън от него и притиска гръбначномозъчен нерв. Това предизвиква силна болка в долната половина на гърба или краката. Най-често боледуват мъже между 30 и 50-годишна възраст.

 

В момента няма лекарства, които да водят до регресиране на хернията. Лекарят трябва да избере една от двете алтернативи – да остави хернията да регресира спонтанно, като междувременно овладява болката с лекарства или да насочи пациента към хирург. Хирургичният подход ефективно отстранява болката, но оказва сериозно физическо натоварване върху пациентите.

 

Изцяло медикаментозен подход за категорично разрешаване на хернията е отдавна очакван от пациентите и лекарите.