Изследователи от Университета в Аделаида откриха нови доказателства за положителната роля, която андрогенните рецептори могат да изиграят в лечението на рака на гърдата.

 

Откритието им може да помогне на жените, които имат положителен за естрогенни рецептори рак на гърдата.


 

Този вид рак на гърдата може да нараства по-бързо, защото естрогените стимулират растежа му.

 

При нормално развитие естрогените стимулират, докато андрогените инхибират растежа на гърдите в пубертета и през целия живот.

 

Известно е, че анормалната активност на естрогенните рецептори е причина за повечето ракови заболявания на гърдата.

 

По същия начин променената активност на андрогенните рецептори става честа причина за рака на простатата при мъжете.

 

Андрогените вече са били използвани за лечението на рак на гърдата в миналото. Ефикасността на лечението с тях обаче не е правилно разбрана, защото хормоналните рецептори в тъканите на гърдата не са били достатъчно добре проучени.

 

Андрогенната терапия е била прекратена поради стимулирането на мъжките полови белези при жените. За това допринася и появата на антиестрогенната ендокринна терапия.

 

Ендокринната терапия е стандартна при положителен за естрогенни рецептори рак на гърдата. Резистентността към тази терапия обаче е основна причина за смъртността от това заболяване.

 

Според ръководителите на проучването необходимостта от алтернативни начини за лечение е подновила интереса им към андрогенната терапия на рака на гърдата.

 

Предишни проучвания не дават отговор на въпроса дали трябва да се стимулират или инхибират андрогенните рецептори при лечение на рак на гърдата. Това възпрепятства и приложението на този вид терапия.

 

Изследователите от Университета в Аделаида обаче откриват, че активирането на андрогенните рецептори има силен антитуморен ефект при жените с положителен за естрогенни рецептори рак на гърдата.

 

Новата терапия е ефективна и при жени, които са резистентни към съществуващите в момента форми на ендокринна терапия, които потискат активността на естрогенните рецептори.

 

Според екипа, провел проучването, откритието убедително доказва, че лекарствата, които стимулират андрогенните рецептори, могат да бъдат по-ефективни от стандартните лекарства, които потискат естрогенните рецептори, като Тамоксифен.

 

Разработеното от учените лекарство, което имитира естествените андрогени, няма нежеланите странични ефекти, сред които мъжки полови белези, но и стимулират здравината на костите, мускулите и психичното здраве.

 

Учените се надяват откритието им да помогне не само за лечението на рака на гърдата, но и за превенцията му, както и за лечение на други естроген-зависими заболявания.

 

Проучването е публикувано в списани Nature Medicine и е проведено в сътрудничество с Института за медицински изследвания Гарван.

 

Източник:

https://www.nature.com/articles/s41591-020-01168-7

https://medicalxpress.com/news/2021-01-discovery-breast-cancer-treatment.html