Експериментално лекарство за превенция на хронична мигрена е показало задоволителни резултати на междинния стадий на клиничните изследвания, съобщава Reuters.
 
Медикаментът на компанията Amgen е успял да намали броя на месечните мигренозни пристъпи, в сравнение с ефекта на плацебо.
 
Биотехнологичното лекарство erenumab, което се разработва съвместно с швейцарската фармацевтична компания Novartis, е тествано в две дози през 12 седмици, върху пациенти с около 18 мигренозни дни на месец.
 
На пациентите са инжектирани дози от по 70 или 140 милиграма, веднъж месечно. Регистрирано е редуциране с близо 7 дни от общия брой мигренозни дни, след първоначалните резултати. В сравнение с ефекта от плацебо, където намалението е малко над 4 дни, тези резултати се считат за статистически значими.  
 
Очаква се Amgen да оповести по-подробни данни, включително вторични цели като намаляване с най-малко 50% на месечните мигренозни дни и промяна в общите часове на главоболие
 
По-късно през тази година, проучването трябва да навлезе в нов етап, като лекарството да бъде тествано върху пациенти, които страдат от епизодична мигрена.
NEWS_MORE_BOX
 
 
За епизодична мигрена се смята тази, при която се наблюдават от 4 до 14 мигренозни дни месечно, а хроничната е дефинирана с най-малко 15 дни на главоболие в продължение на 3 месеца, обясняват специалистите.
 
Между 3 и 7 милиона американци страдат от хронична мигрена, която често включва гадене, повръщане и изострена чувствителност към светлина и звук, в допълнение към силното главоболие.
 
„Мигрената е шестата водеща причина за инвалидизиране в света”, посочва в свое изявление Шон Харпър, директор изследвания в Amgen.
 
Безопасността на erenumab  е сходна с тази на плацебо, съобщиха още от компанията. Най-честите нежелани реакции включват болка на мястото, където е поставена инжекцията и инфекции на горните дихателни пътища.
 
Съгласно договора за сътрудничесво между двете компании, Amgen притежава правата за продажба на медикамента в САЩ, Канада и Япония, докато Novartis ще го разпространява в Европа и останалата част от света, ако получи одобрение от регулаторните органи.