На 11 октомври тази година американската лекарствена агенция (FDA) одобри ново лекарство за лечение на мигрена. Новият медикамент се нарича lasmiditan. Представлява таблетки за лечение на острата фаза, но с кратко действие на мигренозен пристъп с или без аура (преходно визуално-неврологично явление преди мигренозния пристъп) при възрастни. Lasmiditan не е показан за превенция на пристъпите.

 

От отдела за неврологични продукти към FDA споделят, че хората с мигрена имат нужда от допълнително лечение с бързо действие, което да успокоява първоначалната силна болка. Работи се и в посока за създаване и на продукт, който ще има за цел разреждане на пристъпите.


 

Ефективността на lasmiditan е тествана в две рандомизирани двойно слепи, плацебо контролирани проучвания. Общо 3177 души с мигрена (със или без аура) са участвали в проучването и са били в групата, приемаща лекарството. И при двете проучвания приемът на lasmiditan в сравнение с плацебо има по-голям ефект в овладяване на болката.

 

Мигренозното главоболие често се описва като интензивна, пулсираща болка в определена област на главата. Съпътстващи симптоми са гадене и/или повръщане, чувствителност към светлина и звуци. Приблизително една трета от хората, които страдат от мигрена имат аура няколко минути преди мигренозния пристъп. Аурата може да се прояви като светлина от светкавица, зиг-заговидни линии или временна загуба на зрение.

 

Мигрената може да бъде предизвикана от различни фактори, включително стрес, хормонални промени, ярка и много силна светлина, продължително гладуване, диети или недоспиване. Жените страдат почти три пъти по-често от мъжете от мигрена. А в световен мащаб, почти 10% от населението страда от това заболяване.

 

Lasmiditan е първи по рода си невронно действащ антимигренозен продукт. Той представлява агонист на серотониновите рецептори, който избирателно се свързва с 5-HT1F подтип серотонинови рецептори. За много от триптаните (друг вид антимигренозни лекарства) се казва, че също действат върху тези рецептори. Но се знае също, че те имат афинитет и към 5HT1B и 5HT1D подтип рецептори, които също имат отношение към мигренозния пристъп.


Американската лекарствена агенция даде разрешителното за разпространение на новият медикамент на фармацевтичната компания Eli Lilly and company.