Разрешение за продажба на нов медикамент за лечение на пациенти с меланом препоръчва екипът на Европейската агенция по лекарствата.

 

Става дума за медикамента Imlygic, предназначен за случаите, когато туморът не може да бъде отстранен чрез операция и се е разпространил към други части на тялото, без да се засяга костите, мозъка, белия дроб или други вътрешни органи.


 

Това е първи клас лекарствен продукт за модерна терапия, получен от херпес симплекс вирус-1 на генното инженерство, който заразява и убива раковите клетки.

 

Той действа чрез производството на протеина GM-CSF, стимулирайки имунната система и помагайки ѝ да разпознае болестотворната клетка, за да я разруши, без да засяга здравите.

 

Меланомът е най-агресивната форма на рак на кожата. Основният рисков фактор за развитието му е ултравиолетовата (UV) светлина.

NEWS_MORE_BOX

 

През 2014 г. повече от 100 000 европейци са били диагностицирани с меланом. Същевременно всяка година от коварната болест умират над 20 000 жители на Стария континент.

 

В продължение на десетилетия, стандартната химиотерапия беше единственото възможно лечение за тези пациенти.

 

През последните 3 години бяха разрешени нови терапии, включително имунотерапия, BRAF V600- и МЕК-инхибитори. Въпреки това все още има голяма нужда от лечения с по-приемлив профил на безопасност.

 

Становището, прието от Комитета за лекарствени продукти за хуманна употреба, ще бъде изпратено на Европейската комисия за разрешаване за продажба в целия Евросъюз.

 

След това всяка държава-членка ще може да вземе индивидуално решение относно цените и дистрибуцията на медикамента на база потенциалната му употреба в страната, поясняват експертите.