Нов лекарствен продукт за лечение на диабет тип 2 е одобрен за употреба в Обединеното кралство. Тирзепатид ще може да бъде предписван от началото на 2024 г., той представлява инжекционен разтвор с по-продължителен и дълготраен ефект от неговите аналози. Действието се осъществява като помага на тялото да контролира кръвната захар и регулира апетита. 


Изследванията на лекарството показват, че е по-ефективно за контролиране на кръвната захар и води до по-голяма загуба на тегло в сравнение с лекарствата за диабет тип 2, които понастоящем се отпускат по лекарско предписание. Тирзепатид се получава от протеин с подобна структура на чревния хормон GIP (глюкозо-зависим инсулинотропен пептид), който стимулира освобождаването на инсулин. 


Но уникалното на този продукт е, че той се свързва с рецепторите на друг хормон, наречен GLP-1 (глюкагоноподобен пептид-1), който също освобождава инсулин. Това прави тирзепатид първият „двоен хормонален агонист“ (лекарство, което се свързва с рецептора и го активира), одобрен за лечение на диабет тип 2. За сравнение семаглутид е насочен само към GLP-1. Хормоните глюкозо-зависим инсулинотропен пептид и глюкагоноподобен пептид-1 се произвеждат от специализирани клетки в червата и се освобождават в отговор на повишаващите се нива на кръвна захар след хранене. Двата хормона действат върху панкреаса, за да увеличат производството на хормона инсулин, който понижава кръвната глюкоза. Те също така намаляват производството на глюкагон, което обикновено повишава нивата на глюкоза, когато са твърде ниски. Смята се, че по-слабата способност за регулиране на нивата на глюкозата след хранене е причина за диабет тип 2. 


Глюкагоноподобен пептид-1 също забавя скоростта на изпразване на стомаха, което ни кара да се чувстваме сити по-дълго време. Когато се комбинират всички ефекти, те имат значителни ползи за понижаване нивата на кръвна захар. Доказано е също, че тези ефекти водят до загуба на тегло.


Ефектите на двата чревни хормона, които нашето тяло произвежда естествено, продължават само около две минути. Но тирзепатид е променил структурата на тези хормони, така че те се разграждат бавно и действат по-дълго (с продължителност около пет дни). Това означава, че тирзепатид трябва да се прилага само веднъж седмично.


Проучване сравнява дози от 5 мг, 10 мг и 15 мг тирзепатид с 1 мг семаглутид. Проучването установява, че всички дози тирзепатид са по-ефективни от семаглутид за понижаване на средните нива на кръвна захар – повече от 80% от пациентите са успели да постигнат целите си за глюкоза. Тук е важно да се отбележи, че дозата на лекарството е свързана с количеството, което е ефективно, така че нивата на дозиране на различни лекарства не са сравними. Друго проучване установи, че 15 мг тирзепатид е толкова ефективен за контролиране на нивата на кръвната захар, колкото инсулина. 


Друго предимство на тирзепатид за хора, живеещи с диабет тип 2, е, че той подпомага загубата на тегло. Изследвания показват, че хора, приемащи тирзепатид за диабет тип 2, са загубили средно 8,5%-13% от телесното си тегло, докато тези, приемащи семаглутид, са загубили около 7%.

 

Около 80%-90% от хората, живеещи с диабет тип 2, са или с наднормено тегло, или със затлъстяване. Доскоро лекарствата, използвани за лечение на това заболяване, или не водеха до загуба на тегло, или дори бяха свързани с наддаване на тегло.
Лекарства като семаглутид и тирзепатид, които едновременно понижават кръвната глюкоза и водят до загуба на телесно тегло, промениха подхода към лечението на диабет тип 2.


Загубата на тегло може да подпомогне лечението на диабет тип 2 и дори да доведе до ремисия. Това е така, защото по-високото телесно тегло може да доведе до това инсулинът да стане по-малко ефективен и да се произвежда в по-малки количества.
Тирзепатид може безопасно да се използва заедно с други лекарства за диабет (като метформин), ако целите за контрол на диабета не са постигнати.

 

Референции:
https://www.sciencealert.com/unique-new-drug-is-more-effective-than-ozempic-for-weight-loss