Разрешение за производство и продажба на нов медикамент за рак на белите дробове в рамките на Стария континент препоръчва Европейската агенция по лекарствата. Става дума за pemetrexed hospira – генерично лекарство, принадлежащо към групата на антиметаболитите.

 

То има цитотоксичен ефект, чрез който се унижощават делящите в организма клетки – като раковите.


 

Медикаментът ще се прилага основно за лечение на злокачествен плеврален мезотелиом – рак на лигавицата на белите дробове, който обикновено се причинява от прекомерното излагане на азбест.

 

Това е сравнително рядко заболяване, което се среща главно при мъже на възраст между 50 и 70 години. Симптомите най-често включват болка в гърдите, задух и упорита кашлица.

 

Инфузионният разтвор би могъл да се влива и на пациенти с малък по размер тумор на белите дробове, който не може да бъде отстранен оперативно.

NEWS_MORE_BOX

 

Ракът на белия дроб представлява неконтролируем растеж на абнормни клетки в единия или и двата бели дроба.

 

Заболяването е главна причина за смъртността в глобален мащаб както при мъжете, така и при жените. Повече хора умират от рак на белия дроб, отколкото от рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата взети заедно.

 

В повечето случаи диагнозата е в резултат на тютюнопушене. В цигарения дим има повече от 2000 известни канцерогенни химикали, предупреждават специалистите.

 

Колкото по-често и повече пуши човек, толкова по-голям става рискът развитие на белодробен рак.