Комисията по цени и реимбурсиране към Министерството на здравеопазването вписа в Позитивния лекарствен списък ново лекарство, предназначено за пациенти с рак на дебелото черво.
 
То бе представено пред повече от 80 онколози този уикенд в Хисаря. Иновативният лекарствен продукт се прилага в комбинация с химиотерапия като 2-ра линия лечение на метастатичен рак на дебелото черво.
 
Статистиката на Световната здравна организация сочи, че съвсем скоро ракът ще се превърне в първа причина за смъртност сред населението по света. Едновременно с това тежката диагноза е и изключително тежко икономическо бреме за отделните държави.
 
От своя страна, карциномът на дебелото черво е на трето място по честота при мъжете и на второ при жените. Той представлява 8,6% от всички злокачествени заболявания и при двата пола.
 
Заболеваемостта и смъртността от колорекракталния рак мъжете в България са по-високи от средните за Европа. През 2012 г. са регистрирани 2 772 нови случая, като 1 708 от пациентите с тази диагноза са починали впоследствие.
NEWS_MORE_BOX
 
Тенденциите в стандартизираните показатели на заболеваемостта и смъртността от рак на дебелото черво показват увеличение и при двата пола. Средногодишно заболеваемостта расте с 4,1% при мъжете и с 3% при жените, а стандартизираната смъртност – с 3,5% и 2,3% при мъжете и жените.
 
Прогнозните данни сочат, че през 2015 г. се очакват нови 2 965 случая на рак на дебелото черво и около 1 848 починали от заболяването.
 
При 42,4% от пациентите заболяването се диагностицира в напреднал (трети и четвърти) стадий на заболяването.
 
Релативната петгодишна преживяемост от рак на дебело черво в България е средно 45,2%, - доста по-ниска стойност от средната за Европа.
 
Правилното лечение и достъпът до нови терапуи са крачка към подобряване на тази статистика и на качеството на живот на нуждаещите се пациенти.