Експериментално лекарство, което удължава живота на пациенти с напреднал стадии на рак на простатата, откриха немската фармацевтична компания Bayer и норвежката биотехнологична компания Algeta, съобщава Ройтерс.


Двете фирми ще представят данните от изследванията на регулаторните органи за патентоване и одобрение на медикамента.


Alpharadin е името на новото лекарство, чиято активна съставка е радий-223 и е предназначено само за лечението на напреднал рак на простатата, метастазирал в костите.


Експерименталното лекарство е от клас лекарства, наречени алфа-фармацевтични продукти, които работят чрез изпращане на малки радиационни дози до вторичния тумор или така наречените метастази.


В сравнение с химиотерапията, която се отразява на всички тъкани в организма, радий-223 е насочен главно и единствено към метастазите в костите, което предоставя съвсем нов профил на безопасност за пациента, обясняват от изследователския екип.

 

NEWS_MORE_BOX

 Радият е химичен елемент, който носи благоприятен ефект върху костната система на пациентите с диагноза рак на простатата.Необходима е само една алфа-частица от радий-223, за да се достави нужната радиация, която да унищожи туморните клетки.


Съпътстващите неблагоприятни странични ефекти от радиацията са сведени до минимум, поради малкия размер на частиците, няколко милионни от метъра. Освен това те атакуват единствено метастазите без да засегнат съседните тъкани и органи.


Пълните данни от проучването показват, че рисковият коефициент е 0,695, което означава, че пациенти, приемащи Alpharadin увеличават продължителността на живот с 70% или с 14 месеца повече в сравнение с други форми на лечение.


Alpharadin е ново сериозно средство за борба срещу напреднал стадий на рак на простатата и ще промени лечението в положителна насока, твърди Жан Шарл Сориа, съпредседател на Европейският Мултидисциплинарен Онкологичен Конгрес.