Само преди няколко дни американската лекарствена агенция одобри първото лекарство без инжектиране, което се прилага при хипогликемия (рязко спадане на кръвната захар). Новият медикамент съдържа глюкагон и е под формата на назална пудра. От фирмата производител съобщиха, че продуктът ще бъде в дозатор за еднократна употреба, който може да се използва от пациенти, склонни да изпадат в остра хипогликемия.

 

Острата хипогликемията възниква, когато кръвна захар спадне рязко до нива, при които пациентът се чувства объркан или изпада в безсъзнание. Състоянието е спешно и изисква бърза реакция. Обикновено хипогликемия се наблюдава при болни от диабет, които са на инсулинова терапия. Новият медикамент е създаден да повлиява именно такива остри състояния.Назалната пудра повишава нивата на кръвната захар в тялото като стимулира черния дроб да освободи съхранената глюкоза в кръвния поток. Той има ефект, точно обратен на инсулина. Новото лекарство ще се прилага предимно при тежка хипогликемия при пациенти с диабет на възраст над 4 години.

 

До момента за третиране на хипогликемия се използва инжекционен разтвор на глюкагон. Той е одобрен за използване от няколко десетилетия. Новото лекарство под формата на назален спрей има предимство заради по-лесната си употреба. Безопасността и ефикасността му беше потвърдена в две проучвания от по 83 и 70 възрастни с диабет. В проучванията са сравнявани единична доза от назалната пудра с единична доза от досегашното лечение – инжекционната форма глюкагон в повишаване нивата на кръвната захар при индуцирана от инсулин хипогликемия.

 

Резултатите показват, че новата терапия повишава адекватно нивата на кръвната захар. В педиатрично проучване на 48 пациенти над 4 години с диабет тип 1 са наблюдавани аналогични резултати.

 

Новият медикамент е противопоказан при феохромоцитом, инсулином и при свръхчувствителност към глюкагон. Той трябва да се използва с повишено внимание при хора, гладували дълго време, имат проблеми с надбъбречните жлези или хронична хипогликемия, тъй като при тези състояния се наблюдават ниски нива на освобождаема глюкоза в черния дроб.

 

Основни странични ефекти от при използването на новия медикамент са гадене, повръщане, главоболие, раздразнения на горните дихателни пътища, зачервяване и сълзене на очите, сърбежи.