Ново лекарство дава обещаващи резултати за лечението на рядко заболяване на костния мозък. Резултатите от изследването са публикувани в New England Journal of Medicine.

Досегашните медикаменти помагат единствено за подобряване качеството на живот и облекчаване на симптомите на заболяването, наречено миелофиброза.

Експерименталното лекарство, Ruxolitinib осигурява бързо и трайно лечение, намалявайки размерите и разпространението на миелофиброзата.

В проучването взимат участие 299 души, диагностициранИ с миелофиброза. Доброволците са разделени на две групи. Първата група е лекувана с Ruxolitinib два пъти дневно, a втората е подложена на плацебо лечение.

6 месеца след началото на лечението, изследователите установяват, че 42% от хората, приемащи Ruxolitinib, имат значително намаляване на размера на далака, който се увеличава главоломно при миелофиброзата. Рискът от летален изход е намалял с 50%.

Миелофиброзата е заболяване на костния мозък. Характеризира се с разрастване на фиброзна и остеоидна тъкан в костния мозък и наличие на промени в периферната кръв.

Заболяването води до редица здравословни проблеми, като увеличаване размерите на далака, тежест и болки в костите, синини по кожата, кръвоизливи, честа умора, недостиг на въздух и др.