Нов медикамент за лечение на рак се оказва ефективен при левкемия, сочат данните от ново проучване. Учените смятат, че са на път да създадат по-добро лечение за заболяването.
 
В проучването, проведено от австралийски изследователи, участие вземат 67 пациенти, диагностицирани с хронична лимфоцитна левкемия в напреднал стадий. 
 
Предварителни данни сочат, че новоразработеният медикамент ABT-199 напълно унищожава рака при 23% от участниците, а при 61% от пациентите води до частична ремисия. Откритията са представени по време на годишната среща на Американската асоциация по хематология в Ню Орлиънс, САЩ. 
 
Според Джон Сеймър, който е председател на хематологията в австрийския онкологичен институт Питър МакКалъм, резултатите са безпрецедентни и изключително окуражителни. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Новото лекарство в таблетна форма помага за унищожението на рак като „преследва“ Bcl-2 – протеин, за който се смята, че предпазва раковите клетки от цитотоксично лечение, каквито са химиотерапията и лъчетерапията
 
Имайки предвид иновативният механизъм на действие на лекарството, изследователите смятат, че то ще демонстрира подобни резултати и при други видове агресивни туморни заболявания като лимфоми, рак на простатата и рак на гърдата. 
 
В момента тече втора фаза на проучването, в която трябва да се оцени безопасността и ефикасността на медикамента при по-голяма група хора, страдащи от левкемия. Ако мине успешно, в рамките на три години завършеният продукт може да получи одобрение.