Химиотерапията е най-популярната форма на лечение при рак. Пациентите обаче страдат от сериозни странични ефекти, които се дължат на унищожаването на здравите клетки, разположени около раковите. 
 
Учени откриват ново лечение, насочено към метаболизма на левкемията, което унищожава канцерогенните клетки, без да засяга останалите. Откритието принадлежи на учени от Института за изследване на стволови клетки към университета в Харвард. 
 
От десетилетия се знае, че канцерогенните клетки използват енергията по различен начин, в сравнение с повечето видове клетки. 
 
Екипът изследователи анализира хранителните вещества както в кръвните стволови клетки, така и в кръвните прогениторни клетки, които са пряко „потомство“ на стволовите клетки, но имат ограничена способност да се диференцират. 
 
Биват изучавани два различни метода за манипулиране на хранителните вещества в клетките – единият действа като ключ за „включване“ и „изключване“ на глюкозата, а вторият повишава и намалява нивата й в кръвта
NEWS_MORE_BOX
 
 
Докато „изключването“ на глюкозата води до унищожаване на стволовите клетки, повишаването на нивата й причинява благоприятно произвеждане на енергия в прогениторните клетки.
 
След като излагат канцерогенните клетки и на двата метода, учените установяват, те са чувствителни и на двете форми за манипулация.
 
Резултатите показват, че насочване фокуса към метаболизма на левкемията, може да се окаже ефективен начин за унищожаване на раковите клетки, като в същото време околните останат незасеганти. 
 
Данните от проучването са публикувани в Cell.