Двойка лекарства могат драстично да свият и дори да елиминират някои тумори на рака на гърдата за период само от 11 дни, твърдят британски лекари. Според тях това може да означава, че някои жени вече няма да се нуждаят от химиотерапия
 
Медикаментите, тествани сред 257 жени, атакуват специфична слабост, която може да се открие при една на всеки 10 жени, засегнати от онкологичното заболяване
 
Лекарите стигат до откритията си, след като проучват начина, по който лекарствата променят рака в периода между неговото диагностициране и операцията по премахване му. Установява се, че до операцията сред някои от пациентите не се откриват следи от рак. 
 
По думите на проф, Джудит Блис от Института за изследвания на онкологичните заболявнаия в Лондон, въздействието е драстично. 
 
Двата медикамента лапатиниб и трастузумаб, който е по-известен като херцептин, „атакуват“ HER2 – протеин, който захранва растежа на раковите клетки в гърдата
 
Херцептин работи на повърхността на канцерогенните клетки, докато лапатиниб може да проникне в клетката и да „деактивира“ HER2. По време на проучването този вид лечение се прилага на жени, които имат тумор с размери между 1 и 3 см. 
NEWS_MORE_BOX
 
За по-малко от две седмици лечение, ракът изчезва напълно при 11% от случаите, а сред други 17% от пациентките той се смалява значително, като размерът му става по-малък от 5 мм. 
 
Към настоящия момент терапията за рак на гърдата, който е позитивен на HER2, е операция, последвана от химиотерапия и херцептин. 
 
Специалистите поясняват, че има нужда от допълнителни и по-мащабни изследвания, тъй като при този вид рак на гърдата има повишен риск от рецидиви. 
 
Данните от новото проучване са представени по време на Европейската конференция за рака на гърдата.