Ново лечение против рак на панкреаса може да елиминира туморите в жлезата, както и същевременно да спре разпространението на рака в тялото. Лечението е първо по рода си и представлява съчетание от имунотерапия и лъчетерапия.

 

Панкреасът, или задстомашната жлеза, е един от най-малките органи в коремната област. В него се съдържат жлези, които помагат за регулирането на храносмилането, като произвеждат ензими, които могат да усвоят погълнатите въглехидрати, протеини и мазнини като ги преобразуват в захари, аминокиселини и мастни киселини. Друга функция на панкреаса е ендокринната, или хормоналната функция. Чрез произвеждането на хормоните инсулин и глюкагон задстомашната жлеза може да регулира нивата на кръвната захар. Това е причината панкреасът да се свързва с развитието на диабет от първи тип. Ракът на панкреаса е тежко за лечение заболяване, защото туморът в голяма част от случаите не предизвиква симптоми дълго време след появата си. Най-често срещаните видове карциноми на панкреаса се развиват в каналите на органа и се наричат дуктални аденокарциноми. Те представляват 90% от всички документирани случаи на рак на панкреаса. Точно това е причината научните изследователи от Раковия център в Университета в Колорадо да се насочат към разработката на лечение за този тумор.


Комбинацията от имунотерапия и лъчетерапия се оказва ефективна заради различните цели на двата вида лечение. Лъчетерапията се стреми посредством така наречените линейни ускорители да проникне в тъканите и да унищожи раковите клетки, докато имунотерапията използва лечение, за да активизира и укрепи имунната система към борба с раковите клетки.


Имунотерапията, която учените от Колорадо са разработили се възползва от имунолигачната памет – уникален механизъм на имунната система, с който тя е способна да съхранява информация за даден патоген и, при повторна среща с него, да предизвика подходящия имунен отговор. Комплексът от антитела, използвани в това изследване, се нарича aPD1-IL2V и позволява увеличаването на специфични Т-клетки в организма, които да са насочени към убиването на туморни клетки. 


В съчетание с лъчетерапията, която помага в унищожаването на тумора на панкреаса, това лечение предпазва организма от разнасяне на раковите клетки към други части на тялото, процес, наречен още метастаза. Причината зад това се крие в имунотерапията, която „научава“ имунната система да разпознава такъв вид клетки и да ги атакува в организма. 


"Само при един сеанс на облъчване наблюдавахме забележителен имунен отговор, който може да промени начина на лечение на пациенти с рак на панкреаса. Никога не съм се надявала на възможността за подобряване на преживяемостта при това заболяване.", споделя д-р Сана Карам, член на Центъра за борба с рака към Университета на Колорадо и автор на изследването, публикувано в сп. Cancer Cell.

 

Референции:
Kara, S. (2023, April 27) Simultaneous targeting of PD-1 and IL-2Rβγ with radiation therapy inhibits pancreatic cancer growth and metastasis. Retrieved 2023, April 28 from https://doi.org/10.1016/j.ccell.2023.04.001