Резултати от изследване на учени от университета в Ливърпул показват ефектиност на антивирусно лечение срещу разпространението на ХИВ вируса сексуално при практикуващи полови отношения със същия пол мъже.

 

Проучването съобщава за нулеви предавания на вируса в продължение на осем години при мъже от групата, които не използват презервативи и накрая потвърждава, че лечението прави индивида сексуално неинфекциозен.


 

Около 1000 гей двойки са взели участие в проучването. При всички двойки единият партньор е ХИВ-позитивен, а другият е здрав. Те са подложени на лечение с новия медикамент. В продължение на 8 години и приблизително 77 000 пъти, в които двойките са правили секс, без да използват кондом, не се съобщава за нито един случай на предаване на заболяването. В проучването се потвърждава, че ефективността на продукта е еднаква както при хетеросексуални, така и при хомосексуални двойки. Това е важно, тъй като рискът от заразяване с ХИВ при хомосексуални двойки е по-голям.

 

Проф. Алисън Роджър от Лондонския кралски колеж потвърждава ефективността на лечението и при гей двойките. Лечението прави вируса непреносим, което силно ограничава разпространението на болестта. Това ново лечение би могло да сложи край на пандемията – ХИВ чрез спиране на разпространението и по такъв начин да се спре дискриминацията, пред която много хора са изправени.

 

Основната цел пред учените-откриватели е да дадат гласност на откритието си и то да може да достигне до възможно повече хора и час по-скоро да започне лечението, което да спре разпространението на вируса.

 

През 2016 г. поради резултатите от проучването PARTNER1 се заражда кампанията U = U, която има за цел да даде гласност на новото откритие и да се покаже пред света, че ХИВ може да бъде потиснат и да не се предава чрез полов контакт. Кампанията е подкрепена от водещи медицински организации в областта в повече от 100 страни.

 

Финалните резултати от проучването PARTNER са публикувани във водещо медицинско издание The Lancet.