Причината за високото кръвно налягане се крие в разпространен вирус, според научно изследване на китайски лекари от кардиологичния център на болница Чао Янг в Пекин, търсещи по-добра терапия на състоянието.


Според екипа, за първи път се намира връзка между човешкия цитомегаловирус и най-разпространената форма на хипертензия – високото артериално налягане.


Цитомегаловирусът е от групата на херпесните вируси, който се носи от голяма част от човешката популация. Обикновено инфектирането с вируса и носителството му остава незабелязано. В редки случаи заразеният може да прояви симптоми, подобни на грип.


Цитомегаловирусът обикновено "спи" в организма на носителя. В състояния на изтощение обаче, при заболяване, стрес, спад на имунна система, се активира и може да нанесе сериозни поражения в податливия организъм – да порази основни органи като черен дроб, далак, надбъбречни жлези, урогенитален тракт.


Особено опасно е заразяването с вируса по време на бременност, тъй като има увреждащо плода действие. Инфекцията с този херпесен вирус може да доведе до усложнения като пневмонии, артрити, енцефалит и др. Случва се инфекцията да протича с лека форма на хепатит.

NEWS_MORE_BOXЦитомегаловирусът се предава по полов, въздушно-капков, кръвен път и при кърмене. Не е открито лечение срещу него. Терапията е насочена срещу потискането му и облекчаване на симптомите при активирането му.


Според китайските медици, откритието им дава основание за разработване на ваксина, за превенция или контрол на хипертензията.


Все още обаче и според китайския екип е рано да се говори за реализирането на идеята – изследванията им се намират в начален стадий. „Важното е, че де факто се откри тази взаимовръзка. Тепърва ще са необходими още много тестове за потвърждаването й.“, казва Янг Цингчун, един от авторите на труда.


Един милиард души от глобалното население страдат от високо кръвно налягане според данни на Световната здравна организация, в това число влизат повече от 200 милиона китайци.


Причините за есенциалната хипертония все още не са ясни, макар че се смята, че за развитието й от значение са начинът на живот и наследственият фактор.


Резултатите на китайския екип за връзката на състоянието с цитомегаловируса са публикувани в американското специализирано медицинско списание Circulation. Дори според бившия му главен редактор, д-р Джеймс Уилърсон, изследванията показват необходимостта от нова стратегия за превенция и терапия на сърдечносъдовите заболявания.

 Високото кръвно налягане е причина за смъртта на 2,3 милиони китайци всяка година, като 1,3 милиона от тях са под 72-годишна възраст.


Високото кръвно налягане е водещ рисков фактор за преждевременната смъртност сред населението.