Фармацевтичната компания AcelRx Pharmaceuticals съобщи, че техен експериментален опиоиден болкоуспокояващ медикамент е показал задоволителни резултати в последния етап от клиничното проучване.
 
Лекарството се е представило добре при приложение при следоперативни пациенти, включително при такива с органна недостатъчност или в напреднала възраст, пише Reuters.
 
Клиничното проучване е имало за цел да оцени безопасността на лекарството при пациенти, които не се нуждаят от дългосрочно облекчаване на болката след операция. 
 
При двама от трима пациенти са констатирани нежелани реакции в хода на проучването, проведено сред 140 пациенти. Най-честите странични ефекти са били гадене и главоболие, заявиха преди ден от компанията. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Оттам казаха още, че до края на 2016 г. възнамеряват да подадат заявление до Агенцията по храните и лекарствата на САЩ за въвеждането на медикамента на пазара.
 
Компанията разработва и болкоуспокояваща терапия, която да третира умерена до тежка и остра болка в най-различни медицински направления, включително и в спешната медицина, амбулаторната хирургия, и при пациенти, които не са претърпяли операция, но се нуждаят от болкоуспокояващи.
 
Злоупотребата с опиоиди (сред които и хероин, както и обезболяващи, отпускани само с рецепта), отдавна е повод за сериозна загриженост от медицинската общност.
 
Предозирането може да доведе до еуфорични пикове в настроението и дори да навреди определени зони на мозъка, които контролират дишането, подчертават специалистите.