Май, се оказва, че парацетамолът влияе не само върху симптомите на грип и простуда, като понижаване на температурата и облекчаване на общото състояние, но и върху начина по който се отнасяме към потенциално тревожещи ни ситуации.


Неочакваният резултат идва от проучване на Щатския университет на Охайо, предстванено в Social Cognitive and Affective Neuroscience.


Според него приемащите медикамента могат да занижат потенциално по-високата си преценка за риск при дадено действие. Разбира се, трудно е да се определи на този етап дали лекарството дава по-голяма трезвост и балансиране на емоциите за преценката или се получава занижаване на риска. Резултатът е неочакван и изисква проверка, поради което на този етап се разглежда от учените само като хипотетичен.В първия експеримент на изследователите са участвали 189 студенти, раздалени на две групи. В едната приемали по 1 г парацетамол срещу главоболие, другата била на плацебо. 


След обичайното време за действие на медикамента студентите трябвало да попълнят анкета, в която давали оценка на риска по скала от 1 до 7. 
Оказало се, че попълвалите въпросника под действието на лекарството, дали по-ниски оценки за риска на дейности като скачане с парашут, бънджи скок, разходка в непозната и безлюдна местност.


При втория експеримент изследователите оценили склонността на 545 студенти към рисково поведение, използвайки специална видеоигра и стимул за натрупване на „пари“.


И тук резултатът се потвърдил, студентите взели медикамента рискували по-често и съответно и губели по-често в играта в сравнение с плацебо групата. 


Според изследователите вероятно ацетаминофенът понижава степента на тревожност и други негативни емоции, вследствие на което и се наблюдава по-големия кураж на участниците.


Необходими са повече проучвания за потвърждаването или отхвърлянето на тази хипотеза.


Повече подробности за изследването може да разберете в Effects of acetaminophen on risk taking на платформата на Оксфордския университет.