Съществуващите лечения за малария може вече да не са толкова ефективни, за колкото са смятане. Нови варианти на бактерията, която причинява заболяването са развили резистентност към терапиите. Но нови начини за прилагане на тези лечения могат да подобрят тяхната ефективност.


Маларията представлява животозастрашаващо заболяване, което се получава чрез ухапване от комари. Заразяването с малария води до симптоми като треска, втрисане, главоболие, умора и болки в мускулите и ставите.


За лечението на малария за най-ефективни се считат комбинираните терапии на базата на артемизинин. Веществото и неговите деривативи се комбинират с различни други вещества в зависимост от сериозността на болестта. Артемизининът и деривативите му действат за бързо и ефективно отстраняване на P. falciparum - паразитът, който причинява заболяването, като другото вещество, с което се комбинира предпазва от повторна инфекция. Поради широката употреба на артемисинин против малария се появяват все повече случаи на резистентност на паразита Plasmodium falciparum. Маларията, предизвикана от тези екземпляри не може да се лекува ефективно от комбинираните терапии и налага търсенето на нови средства за лечение.


Оказва се, че комбинираната терапия на база на артемизинин може да бъде ефективна, макар и след някои промени. Разработена е тройна комбинирана терапия, която добавя две други лекарства към артемизинина и променя начина, по който лекарството засяга маларията. Този вид терапия има удължено действие в сравнение с установената – стандартната комбинирана терапия обичайно трае три дни, но тройната комбинирана терапия има действие от пет дни. През тези пет дни се редува приемането на артемизинин с други, различни вещества, които да се преборят с паразита, причиняващ малария. Сочи се за ефективност на лечението против мутиралите варианти на паразита P. falciparum. Тройната комбинирана терапия има 81% по-добра успеваемост в сравнение със стандартната.


По данни на СЗО маларията е заболяване с висока смъртност, което през 2021 г. е засегнало 247 милиона души. Ухапването от комар е основният начин да се пренесе малария, но паразитът може да престои в организма продължителен период от време без заболяването да се прояви с някакви симптоми. Това прави възможно заразяването с малария посредством преливане на кръв от друг заразен.

 

Референции:
Boni, M. (2023, September 21) Modeling policy interventions for slowing the spread of artemisinin-resistant pfkelch R561H mutations in Rwanda. Retrieved 2023, September 25 from https://www.nature.com/articles/s41591-023-02551-w

Aguas, R. (2023, July 29) Preventing antimalarial drug resistance with triple artemisinin-based combination therapies. Retrieved 2023, September 25 from https://www.nature.com/articles/s41467-023-39914-3