По световна статистика 1 от 6 смъртни случая е следствие на злокачествено заболяване. Здравословният начин на живот, периодичният скрининг и ваксинациите могат да намалят този риск. Скрининговите програми позволяват ранното откриване на рак на простата, гърдата, дебелото черво, както и маточната шийка, още в ранна фаза. Това от своя страна има значение за по-добрия ефект от лечението.


Миналата седмица бяха публикувани новите препоръки за скринингови изследвания при рак на шийката на матката в Journal of the American Medical Association (JAMA).


Тъй като най-честата причина за цервикален рак остава инфекцията с човешки папилома вирус (HPV), при жените между 30- и 65-годишна възраст се препоръчва изследване за HPV-инфекция на всеки 5 години и цитонамазка (Pap test) на всеки 3 години или комбинация от двата теста на всеки 5 години.При жени на възраст между 21 и 30 години предшестващата препоръка за Pap test на всеки три години остава в сила. Това е указание въведено още в началото, когато е започвал да се прилага тестът преди повече от 75 години.


NEWS_MORE_BOX


При жените под 21-годишна възраст обикновено не се налага провеждането на теста. Причината е, че ракът на шийката на матката е бавно прогресивно заболяване и скринингът в тази възраст ще покаже само доказателства за евентуална инфекция, която може да бъде последвана от самоизчистване.


При жени над 65-годишна възраст с отрицателни резултати от теста в близките години, също може да бъде преустановен скринингът. Въпреки всичко не бива да се изключва, че Pap тестът и изследването за HPV не откриват ранни симптоми на други форми на рак, както и наличието на други полови инфекции, поради което регулярните прегледи (поне веднъж годишно) остават в сила.


Наскоро въведеният протокол за ваксинация срещу HPV при юноши повиши възможността за елиминиране на цервикалния рак, но приемането на ваксината от родителите не е на нивото, на което се е очаквало.