Обикновените таблетки витамин C, които пием за засилване на имунитета си, могат да се окажат ново лечение за диабет тип 2. Витамин С е сред най-разпространените лекарства.

 

Той влиза в състава на много продукти при простуда, а също и в състава на хранителни добавки засилващи имунитета, в козметични продукти и като добавка в т.нар. функционални храни.


 

Австралийски учени са открили, че ежедневният прием на 500 мг витамин C понижава нивата на кръвна захар при хора, които са предразположени към заболяването.

 

Провеждани са проучвания относно влиянието на витамин C над кръвната захар. Резултатите показват до 36% намаление на нивата на кръвната захар след нахранване.

 

Проучването включва и пациенти с хипертония и прехипертония. След ежедневен прием на витамин C в продължение на два месеца се наблюдава трайно нормализиране на кръвното налягане при половината от пациентите с хипертония и при повече от три четвърти от пациентите с прехипертония.

 

Изследователите, провеждали проучването подчертават, че витамин C не е лечение за диабет или хипертония, но ежедневното му използване значително подобрява състоянието на пациентите и е чудесен начин за поддържане кръвната захар и артериалното налягане в здравословни граници.

 

А защо се препоръчва прием на таблетки? За да си доставите доза от 500 мг витамин C ще са ви нужни огромни количества цитруси и други зеленчуци.

 

За това най-удобно за пациентите е да приемат витамин С под форма на таблетки. За витамина се знае, че е водоразтворим и излишните количества се изхвърлят чрез урината. За това се споменава изключително рядко за предозиране на витамин С.

 

Системното предозиране на витамина (което ще рече ежедневен прием над 3-5 гр) може да доведе до отлагане на камъни в бъбреците и жлъчката, но това са изключително редки състояния, придружени от други хронични заболявания.

 

Витамин C може да се намери под форма на сироп, ампули, таблетки и капсули.
Пушачите са рискова група за дефицит на витамин C. Тютюнопушенето изчерпва запасите от витамина по-бързо, т.е. при тях ежедневният внос на аскорбинова киселина е от съществено значение за здравето им.