Две нови терапии за напреднал рак на бъбреците биха могли да променят лечението на заболяването, обясняват експерти по време на Европейския онкологичен конгрес. 
 
Установява се, че употребата и на двата медикамента увеличава шансът за оцеляване. Единият действа като подпомага имунната система, а другият влияе на туморния растеж. Щом веднъж туморът се разпространи по други области в организма, само един на всеки десет души оцелява до пет годни, след поставяне на диагнозата. 
 
По време на първото проучване изследователите използват имунотерапевтичното лекарство nivolumab. То действа като спира „изключването“ на имунната система. Изследователите обясняват, че тази терапия вече е доказала своята ефективност при лечение на рак на кожата и белия дроб. 
 
В проучването участват 821 пациенти. Установява се, че нивата на оцеляване се повишават средно с 19,6 месеца със стандартното лечение и с 25 месеца с имунотерапевтичното. 
 
По думите на д-р Джеймс Ларкин, който е консултант в Кралската болница „ Марсдън” в Лондон, след две – три години се предвижда тези лекарства да бъдат ефикасни в лечението на различни видове рак. 
 
За целта на второто проучване сред 658 пациенти се използва терапия с лекарството cabozantinib, което потиска растежа на туморите. В данните се посочва, че нивата на оцеляване се удвояват – от 3,8 до 7,4 месеца.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според д-р Алън Уърслей от Cancer Research във Великобритания напредналият рак на бъбреците е труден за лечение за дълъг период от време. Той допълва още, че е особено трудно да се открият медикаменти, които да работят след неуспеха на първоначалното лечение. 
 
Специалистът пояснява, че и двете лекарства работят по-добре, в сравнение с everolimus -  един от често използваните медикаменти, в случай на неуспех на първоначалното лечение. Страничните ефекти също са по-малко. 
 
Данните от двете проучвания са публикувани в New England Journal of Medicine.